Loše vijesti za radnike

Američki automobilski div do kraja 2020. planira ukinuti čak 12.000 radnih mjesta u Europi

U planu je zatvaranje tri tvornice u Rusiji, po jedne u Francuskoj i u Walesu
Ilustracija, tvornica Forda
 Profimedia, Eye Ubiquitous

Američki automobilski div Ford najavio je u četvrtak da će do kraja iduće godine ukinuti 12 tisuća radnih mjesta u europskom dijelu poslovanja kako bi smanjio troškove u uvjetima stagnacije potražnje i ogromnih ulaganja u automobile s niskim emisijama ugljičnog dioksida.

Radna mjesta bit će ukinuta u tvornicama u potpunom vlasništvu Forda i u konsolidiranim zajedničkim projektima, u prvom redu kroz programe dobrovoljnog odlaska radnika uz otpremnine.

U planu je zatvaranje tri tvornice u Rusiji, po jedne u Francuskoj i u Walesu, te manji broj smjena u tvornicama u španjolskoj Valenciji i u njemačkom Saarlouisu.

Trenutno Ford u Europi zapošljava 51 tisuću radnika. Kada se uključe zajednički projekti, brojka raste na 65 tisuća.

Nakon prodaje postrojenja Kechnec Transmission u Slovačkoj kompaniji Magna, Fordov industrijski otisak bit će smanjen s 24 na 18 tvornica do kraja 2020. godine.

Izazov ulaganja u električna, hibridna i autonomna vozila, te izmjene motora s unutarnjim izgaranjem kako bi zadovoljili nove propise o čistom zraku prisilili su europske proizvođače automobila da smanje fiksne troškove i pojednostave svoje portfelje modela.

Ford Europe već godinama posluje s gubitkom a pritisak za restrukturiranjem poslovanja pojačan je nakon što je glavni konkurent General Motors uspio poboljšati poslovne rezultate nakon prodaje europskih brandova Opel i Vauxhall francuskom Peugeotu.

Na te se probleme nadovezuje stagnacija potražnje u Europi. U europskom udruženju proizvođača ACEA procjenjuju da će se ove godine potražnja blago smanjiti, za jedan posto, zbog neizvjesnosti povezane s brexitom i posustajanja gospodarskog rasta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:14