Novo izvješće

Alarmantno upozorenje Svjetske banke: Zagađena voda usporava gospodarski rast za trećinu

Svijet se suočava, ocjenjuje se u izvješću te međunarodne financijske institucije s nevidljivom krizom kvalitete voda
Zagađenje naftom u Ekvadoru
 Guillermo Granja / Lou Dematteis / Reuters

Manjak čiste vode smanjuje potencijalni gospodarski rast čak za trećinu, upozorila je Svjetska banka u novom izvješću.

Svijet se suočava, ocjenjuje se u izvješću te međunarodne financijske institucije znakovita naziva "Kvaliteta nepoznata: nevidljiva kriza voda", s nevidljivom krizom kvalitete voda. Bakterije, otpadne vode, kemikalije i plastika, pojašnjavaju u Svjetskoj banci, isisavaju kisik iz vodnih zaliha, a vodu pretvaraju u otrov za ljude i ekosustave. Posebno je problematičan dušik, koji se u poljoprivredi koristi kao gnojivo, a u konačnici završava u rijekama, jezerima i oceanima, gdje se pretvara u nitrate.

"Otjecanje i ispuštanje u vodu svakog dodatnog kilograma dušičnog gnojiva po hektaru može povećati zaostajanje u rastu i razvoju djece za čak 19 posto, a buduću zaradu u odrasloj dobi smanjiti za čak dva posto u usporedbi s onima koji nisu izloženi", izračunali su u Svjetskoj banci.

Dodaju i kako zbog rasta saliniteta vode i tla, uslijed sve većih suša, sve češćih oluja i pojačanog crpljenja vode, padaju prinosi u poljoprivredi. Zbog zaslanjene vode, ističe se u izvješću, svake se godine izgubi količina hrane kojom bi se moglo nahraniti 170 milijuna ljudi.

"Čista voda je ključni čimbenik gospodarskog rasta. Lošija kvaliteta voda koči gospodarski rast, utječe na kvalitetu zdravlja, smanjuje proizvodnju hrane i povećava siromaštvo u mnogim zemljama", ocijenio je David Malpass, predsjednik grupacije Svjetske banke.

Ako se ne poduzmu hitne mjere na globalnoj, nacionalnoj i lokalnoj razini, upozoravaju u Svjetskoj banci, sve lošija kvaliteta voda nastavit će kočiti gospodarski napredak, sputavati ljudske potencijale zbog ozbiljnih posljedica po zdravlje i uvelike smanjiti proizvodnju hrane. Stoga u Svjetskoj banci pozivaju kako razvijene zemlje, tako i zemlje u razvoju da posvete pozornost kvaliteti vode. Štoviše, preporučuju i niz mjera koje bi države mogle poduzeti kako bi popravile kvalitetu voda. Svjetska je banka, pak, uspostavila najveću bazu podataka o kvaliteti voda u svijetu, ističu u toj instituciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:14