Lova do krova

Jim Ratcliffe, naftaš skromnog podrijetla, najbogatiji je Britanac u 2018. godini

Jim Ratcliffe neočekivano je zauzeo prvo mjesto na listi 1000 najbogatijih Britanaca Sunday Timesa
Jim Ratcliffe, 65, bogatstvo procijenjeno na 21 milijardu funti
 Profimedia, Press Association

Milijarder Jim Ratcliffe svoje je bogatstvo zgrnuo na frakturiranju, odnosno izvlačenju nafte, a ove je godine, sasvim neočekivano, preuzeo titulu najbogatijeg čovjeka Ujedinjenog Kraljevstva, piše Guardian.

Taj je vlasnik najveće britanske petrokemijske tvrtke Ineos u prošloj godini svoje bogatstvo povisio na 21 milijardu funti i time neočekivano zauzeo prvo mjesto na listi 1000 najbogatijih Britanaca Sunday Timesa. Preskočio je i dosadašnje prvake, indijske financijske magnate, braću Hinduja čije je bogatstvo procijenjeno na 20,6 milijardi funti.

Šezdesetpetogodišnji Ratcliffe, inače skromnog podrijetla, sin je stolara i računovotkinje, a samo je u prošloj godini zabilježio dobit od 2,2 milijarde funti. Njegova se tvrtka Ineos bavi kontroverznim frakturiranjem (fracking), odnosno ubrizgavanjem tekućine pod visokim tlakom u naftnu bušotinu za koje se tvrdi da zagađuje vodu i zrak i zapošljava preko 18 tisuća ljudi. Također, vlasnik je švicarskog nogometnog kluba Lausanne-Sport i brenda muških jakni Belstaff.

Što se tiče imovine, Ratcliffe je skromni vlasnik dviju jahti i luksuznog imanja u malom selu Beaulieu u Hampshireu, a ovogodišnju titulu najbogatijeg u UK-u ostvario je skokom s osamnaestog mjesta koje je zauzimao prošle godine.

Nepredvidljivo se kolo sreće okreće i za ostale britanske milijardere na listi koji ukupno posjeduju golemih 724 milijarde funti. Tako je, primjerice, s liste potpuno ispao poznati TV kuhar Jamie Oliver čiji se restorani zatvaraju diljem svijeta, a samo je u prošloj godini zatvorio 12 talijanskih restorana Jamie's.

Također, farmaceutski magnati Ernesto Bertarelli i njegova žena Kirsty pali su sa šestog na jedanaesto mjesto nakon gubitka 1,8 milijardi funta zbog Ernestovih dubioznih ulaganja. Dakako, ovaj je pad možda najteže pogodio Kirsty Bertarelli koja više nije najbogatija žena na listi, već je sad na trećem mjestu. Prvu je poziciju zauzela nasljednica Heinekena, Charlene de Carvalho-Heineken. Prema riječima Guardiana, na listi od 1000 najbogatijih ljudi, nalazi se 141 žena što je ujedno i novi rekord.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:03