OBITELJSKE VEZE

KAKO ODGOJITI SRETNO DIJETE? Svi govore kako je to teško. Ovladajte ovim izazovima i vidjete ćete da je zapravo lako

 Foto: iStock

Često možemo čuti o dobrom i lošem odgoju. Neki roditelji brinu previše, neki premalo. Jedni se fokusiraju na kvalitetu odnosa, drugi brinu o kvantiteti. Međutim, svima je u interesu jedno - odgojiti sretno dijete.

Ukoliko tražite način kako pojednostaviti odgoj, a postići maksimalne rezultate - donosimo vam nekoliko vrijednih lekcija koje valja primiti na znanje i pokušati primjenjivati u svakodnevnom životu.

Knjiga Raising Happiness: 10 Simple Steps for More Joyful Kids and Happier Parents mnogim roditeljima postala je pravi izvor mudrosti koje valja imati na umu.

1. Vi budite sretni

Prvi korak za odgoj sretnog djeteta je da i sami postanete sretni jer su vaša sreća i osjećaj zadovoljstva zarazni i izrazito utječu na vaše dijete.

Opsežno istraživanje pokazalo je vezu između majki koje su se osjećale depresivno ili negativno raspoloženo i djece koja su imala problema u ponašanju. Depresija roditelja utječe na ponašanje djece te ima lošije učinke kada je u pitanju odgoj sretnog djeteta.

2. Naučite ih kako izgraditi čvrste i kvalitetne odnose

Svi znaju da su kvalitetni odnosi važni, no koliko roditelja ulaže dodatan trud kako bi svoje dijete naučili kako ih izgraditi. Krenite s malim stvarima i učite svog mališana empatiji i dijeljenju, za početak. Od toga će izrasti, ne samo u dobre, nego i sretne osobe.

3. Od svoje djece tražite trud, ne savršenstvo

Roditelji koji od svoje djece zahtijevaju visoke rezultate, u odgoju će se vjerojatnije susresti s njihovom depresijom, tjeskobom i nezadovoljstvom. Psiholozi se jednoglasno slažu: nagrađujte trud, a ne samo rezultate.

Prilikom istraživanja, djeci su ponuđene teže i lakše puzzle za slaganje. Djeca opterećena očekivanjima svojih roditelja češće su birala lakše zadatke jer nisu željeli ispasti glupi, dok su djeca manje opterećena rezultatima birala teže puzzle bez straha od neuspjeha.

4. Učite ih optimizmu

Vjerovali ili ne, optimizam se uči. Dajte si truda i djetetu pokažite na svom primjeru kako da u svemu gledaju dobru i pozitivnu stranu.

Optimizam je toliko vezan uz sreću, da ih se gotovo može gledati kao na sinonime - izjavila je ugledna američka autorica psihologinja Christine Carter.

5. Vježbajte s njima emocionalnu inteligenciju

Emocionalna inteligencija je vještina koja se uči, i čim prije krenete s njome, tim bolje. Nemojte pretpostaviti niti očekivati od svoje djece da će sami razumjeti niti uspješno imenovati svoje emocije. Pomozite im da shvate i prepoznaju ljutnju, nezadovoljstvo, potrebu i brojne druge emocije kako bi se učinkovitije i zdravije s njima nosili.

Pomozite djetetu da imenuje svoje osjećaje i na taj način ih bolje razumije. Potvrdite da ste ih razumjeli i da su i negativni osjećaji, kao i pozitivni u redu te legitimni.

6. Učite ih samodisciplini

Samodisciplina je značajniji predikator uspjeha u budućnosti od, primjerice, inteligencije.

Djeca koja su ovladala umijećem samodiscipline bolje i lakše se nose s frustracijama, stresom i nezadovoljstvom te imaju izražen osjećaj društvene odgovornosti. Drugim riječima, ne da samo imaju bolje manire, nego su i općenito sretnija i zdravija u životu.

7. Omogućite im više igre

Djeca se danas sve manje igraju i provode vrijeme u aktivnostima na otvorenom. Štoviše, neka istraživanja su pokazala kako su djeca u posljednjih 20 godina tjedno 'izgubila' više od osam sati neobaveznog i bezbrižnog igranja.

Igra nije važna samo za glupiranje i razbibrigu, nego i za razvoj te učenje djeteta. Od iznimne je važnosti djetetu omogućiti vrijeme za igru na otvorenom: u parku, šumi, prirodi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 09:49