Suorganizator i Hanza Media

Majetić: 'Poslodavci bi porezno rasterećenje iskoristili za povećanje plaća radnicima'

Među brojnim sudionicima okruglog stola posebno se očekuje izlaganje Zdravka Marića
Davor Majetić, Zdravko Marić i Veljko Ostojić
 Goran Mehkek / CROPIX

U HUP-u je u četvrtak održan okrugli stol "Kako poreznom reformom potaknuti investicije?", čiji su organizatori Jutarnji list, HUP i Hrvatska udruga turizma.

U fokusu rasprave je bilo smanjenje poreznih opterećenja s ciljem privlačenja većih ulaganja. To se posebno odnosi na turizam, djelatnost koja čini gotovo petinu hrvatskoga gospodarstva. Hotelijeri i ugostitelji nedavno su izašli sa zahtjevom da im se stopa PDV-a smanji na 10 posto. Bez toga, upozorili su, Hrvatska bi do 2030. mogla ostati bez 2,5 milijarde eura turističkih investicija.

- Tema ne može biti važnija. S nestrpljenjem očekujemo sto ćemo raditi sljedeće godine, kada nas očekuje porezna reforma. Za poreze je važno da budu što manji, kazao je u uvodnom izlaganju Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

- Visoko porezno opterećenje jedan je od glavnih uzroka slabe konkurentnosti hrvatskoga turizma, ocijenio je Branko Bogunović, partner u HD Consultingu.

- Hrvatska ima najvišu stopu PDV-a na ugostiteljske usluge na Mediteranu, 25 posto, te jednu od najviših, 13 posto, za smještaj. Tako visoku stopu PDV-a na smještaj ima samo Grčka, no njoj je to nametnula EU, upozorio je Bogunović.

- Turizam je glavni generator hrvatske ekonomije, a zbog velikog poreznog opterećenja do 2030. na prijeti gubitak turističkih investicija od čak 2,5 milijarde eura, istakao je Bogunović. Smanjenje stope PDV-a za turizam i ugostiteljstvo na 10 posto značilo bi i pola milijarde eura vise investicija već do 2021. godine, dodao je.

- Svjesni smo odgovornosti koju porezni sustav ima za razvoj, ali porezni sustav ne može biti jedino rješenje svih naših ekonomskih i općih društvenih problema, naglasio je Zdravko Marić, ministar financija.

Na prijedlogu porezne reforme, koja bi trebala zaživjeti početkom sljedeće godine, još se radi i trebala bi biti predstavljena tijekom srpnja. Marić stoga nije želio ulaziti u njene detalje. Ipak, istakao je da će ona donijeti daljnje porezno, ali i administrativno rasterećenje.

- Svi skupa smo zaslužili da se konačno krene u porezno rasterećenje. Ova Vlada je preokrenula trend: mi smo u poreznu reformu krenuli već u prvoj godini mandata, a ne u zadnjoj, kako se dosad radilo, poručio je Marić, podsjetivši da su porezne reforme provedene i 2016., 2017. i 2018. godine.

Ukazao je i na usporedbe poreznog opterećenja u Hrvatskoj i drugim članicama EU-a, te je zaključio da stanje s poreznim opterećenjem u nas ipak nije tako lose kako se često misli.

'Tema PDV-a u turizmu sada nije na stolu'

Nakon govora uslijedila je rasprava na okruglom stolu.

- Tema smanjenja stope PDV-a u turizmu i ugostiteljstvu u ovom trenutku nije na dnevnom redu, poručio je Zdravko Marić. Ipak, dodao je ministar, iako ona nije na stolu u ovoj rundi porezne reforme, to ne znaci da se o njoj kasnije neće razgovarati.

- Tema PDV-a u turizmu sada nije na stolu. Hoće li biti kasnije, to ćemo vidjeti, naglasio je Marić, dodavši kako će se i o tome raspravljati. Iako je to moglo zvučati kao hladan tuš, hotelijeri, čini se, nisu nezadovoljni odgovorom ministra financija. Posebno su kao značajno istakli Marićeve rijeci da će se o tome još razgovarati.

- Čuli smo da ove godine nema ništa od smanjenja PDV-a u turizmu, ali čuli smo i da će se o tome razgovarati sljedećih godina, ocijenio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma i bivši ministar turizma. Umjesto snižene stope PDV-a, Marić je hotelijerima i ugostiteljima najavio administrativno rasterećenje. Isto tako, ukazao je i na potrebu ubrzanja privatizacije, budući da država još uvijek ima veliku imovinu u turizmu i na turistički atraktivnim lokacijama, sto će otvoriti prostor za nove investicije.

Sve veći problem s kojim se suočavaju hotelijeri i ugostitelji je i nedostatak radne snage, zbog masovnog iseljavanja u bogatije zemlje. Stoga su poslodavci, poručio je Majetić, i zadnje porezno rasterećenje ponajviše iskoristili za povećanje plaća radnicima. Isto će se, kazao je Majetić, dogoditi i u predstojećoj poreznoj reformi.

- Tu, doduše, gubimo na produktivnosti, ali nemamo izbora jer gubimo radnu snagu, zaključio je Majetić. Ipak, čini se da bi pravi učinci kako na investicije i profitabilnost sektora otvorilo tek smanjenje stope PDV-a u turizmu i ugostiteljstvu. To bi, kažu hotelijeri i ugostitelji, sirom otvorilo vrata i većem povećanju plaća zaposlenih u toj branši.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:08