Na putu prema gore

Željko Runje imenovan prvim potpredsjednikom ruskog diva Rosnjefta

S novom pozicijom hrvatski menadžer zauzeo je, de facto, poziciju odmah iza Igora Sečina
Željko Runje
 Hanza Media

Željko Runje, dosadašnji potpredsjednik ruske naftne kompanije Rosneft, unaprijeđen je na poziciju prvog potpredsjednika kompanije. Ta informacija ovih je dana objavljena na web stranici Rosnjefta, inače druge najveće javno listane svjetske naftne kompanije.

Nova pozicija

Ovo imenovanje predstavlja novi karijerni uzlet za 65-godišnjeg Sinjanina, koji je i dosad bio najviše pozicionirani Hrvat u naftnoj industriji, a vjerojatno i svjetskom biznisu općenito. Temeljem svoje nove pozicije Runje će biti odgovoran za naftu, prirodni plin i poslovni razvoj offshore projekata. U kompanijskom priopćenju navedeno je da je Runjino imenovanje na poziciju prvog potpredsjednika usmjereno na optimizaciju upravljanja u područjima proizvodnje nafte, prirodnog plina i razvoja podmorskih nalazišta. Kako je proizvodnja ugljikovodika temeljna djelatnost i glavni generator vrijednosti svake vertikalno integrirane naftne kompanije, može se zaključiti da je s novom pozicijom hrvatski menadžer zauzeo de facto poziciju drugog čovjeka Rosnjeftove upravljačke strukture, iza glavnog izvršnog direktora kompanije Igora Sečina - inače jednog od najbližih suradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina. Runjino imenovanje na novu poziciju odobrio je Rosnjeftov Odbor direktora, koji je pandan Nadzornog odbora, na čijem je čelu bivši njemački premijer Gerhard Schröder.

Željko Runje rođen je u Splitu 1954. godine, a kao talentirani košarkaš u tinejdžerskoj se dobi na poziv trenera tadašnjeg košarkaškog kluba Lokomotiva (današnje Cibone) doselio u Zagreb. Nakon završetka gimnazije uz pomoć Krešimira Ćosića dobiva stipendiju za studij u SAD-u. Sportsku karijeru prekinula mu je teška ozljeda, no dovršio je na školovanje Sveučilištu Aljaska te se nakon stjecanja diplome zaposlio u jednoj lokalnoj naftnoj kompaniji.

Nju je poslije preuzeo ExxonMobil, a Runje sljedećih 18 godina radi na poslovima vezanim uz razvoj i proizvodnju nafte u arktičkom dijelu Aljaske, Alžiru, Nigeriji, Angoli, Tajlandu i Australiji. Nakon toga preuzima poziciju u Exxonovoj ruskoj ispostavi, gdje je zadužen za razvoj golemog plinskog nalazišta u vodama ispod Sahalinskog otočja. Uspjeh tog projekta, koji je Exxon razvijao u suradnji s ruskom državnom kompanijom Rosnjeft, trasirao je Runji daljnji napredak u karijeri.

Titula

Nakon što j e Rosnjeft preuzeo konkurentsku tvrtku TNK-BP i stekao titulu najveće svjetske naftne kompanije čije dionice kotiraju na burzi, Runje je imenovan jednim od Rosnjeftovih deset potpredsjednika. Zbog saudijskog Aramca Rosnjeft je nedavno izgubio titulu najveće svjetske listane naftne kompanije, no razmjeri njegova poslovanja su fascinantni - zapošljava oko 260.000 ljudi i bilježi godišnje prihode od 132 milijarde američkih dolara, što je više od dva i pol hrvatska bruto društvena proizvoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 14:42