Globusov portret menadžera

Zašto su europski bankari ovu domaću banku ocijenili kao najstabilniju u Hrvatskoj?

Zasad su oni prva komercijalna banka u Hrvatskoj koja je svojim klijentima omogućila korištenje usluga Google Pay i Apple Pay
Dinko Lucić, predsjednik uprave PBZ-a
 Boris Kovačev / CROPIX

Pod palicom Dinka Lucića, predsjednika Uprave PBZ-a, Europska centralna banka ocijeni­la je PBZ kao najstabilniju banku u Hrvatskoj.

Što je postigao?

Privredna banka Zagreb ostvarila je najbolje rezultate među pet hrvatskih banaka nad kojima je Europska središnja banka provela procjenu, u sklopu procesa hrvatskog uključivanja u Europski tečajni mehanizam (ERM II), što je prvi korak preko praga eurozone. Kao jedini top menadžer velike banke u Hrvatskoj Dinko Lucić preživio je smjenu menadžerske generacije u kojoj su banke majke sa sjedištima izvan hrvatskih granica na vrh bankarskog sektora u Hrvatskoj dovele svoje namjesnike. Za milansku Intesa Sanpaolo grupu, vlasnicu PBZ-a, sjedio je i u vrhu slovačke banke Všeobecná úverová gdje je bio i u Nadzornom odboru i u Upravi, a bio je predsjednik Nadzornog odbora PBZ-carda koji je priveo kraju veliku zamjenu American Expressa Visom.

Zašto je to važno?

Zato što pokazuje da u Intesa-Sanpaolo grupi razumiju važnost dobrog razumijevanja lokalnih prilika i da su to spremni nagraditi. Lucić je dugo razdoblje proveo kao vrhunski bankarski stručnjak u sjeni Bože Prke. Odlično su se razumjeli, banka je poslovala dobro i širila se, čak i u razdobljima kada su druge smanjivale portfelje. ESB je to prepoznao i učinio javnim.

Kako posluje?

Dobro, iako je koronavirus zagrizao i u PBZ-ov udio dobiti na hrvatskom bankarskom tržištu. PBZ je u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 217,6 milijuna kuna, što je 17,7 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Banka je u prvom ovogodišnjem kvartalu ostvarila kamatni prihod od 565 milijuna kuna ili 4,9 posto manji. PBZ Grupa je u prvom tromjesečju ostvarila dobit poslije oporezivanja od 328,1 milijun kuna, što je 20,5 posto manje nego lani. Od tog iznosa, 308,8 milijuna kuna pripada PBZ-ovim dioničarima, a 19,3 milijuna kuna manjinskim dioničarima.

Što će učiniti u budućnosti?

Po završetku kriznog udara, za kojeg se PBZ uključio u smanjivanje posljedica olakšicama svojim klijentima, prije svega polugodišnjim moratorijem na otplatu kredita, prioritet i dalje ostaje u razvoju i digitalizaciji bankarskog biznisa. Zasad je PBZ prva komercijalna banka u Hrvatskoj koja je svojim klijentima omogućila korištenje usluga Google Pay i Apple Pay.

Tekst preuzet iz tiskanog izdanja Globusa

Globus, naslovnica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:02