Slatko čudo iz Sesveta

Za njihovim čokoladama ludi su i Japanci: 'Sve je krenulo spontano i bez plana'

Uz pomoć sredstava iz EU fondova uspjeli su opremiti malu tvornicu, a kako pojašnjava Fran trebale su im gotovo dvije godine kako bi savladali zanat
Jozefina, Fran i Mirko Reizl
 Marko Miščević / HANZA MEDIA

- Sve je krenulo više spontano, nego planirano. Otac je dugo u glavi vrtio plan da proizvodi neke autentične hrvatske slastice, čokoladne kuglice. I prije četiri godine, kad su se otvorili fondovi Europske unije, odlučili smo riskirati – prisjeća se Fran Reizl, sin vlasnika obiteljske tvornice čokolada Vrsna iz Sesveta.

Zajedno s majkom Jozefinom i ocem Mirkom u maloj tvornici bavi se proizvodnjom ručno rađenih pralina, trufflea, bijelih, mliječnih i tamnih čokoladu koje su probile granice Lijepe naše i postale popularne čak i u dalekom Japanu

- Roditelji su prije 20 godina osnovali tvrtku za distribuciju robe široke potrošnje. Uglavnom su uvozili slatkiše, kekse i čokolade. S vremenom taj ih je posao sve manje ispunjavao. Za to vrijeme studirao sam dizajn. Nakon diplome kratko sam radio u agenciji, ali nisam bio zadovoljan. Odlučio sam pokušati surađivati s roditeljima, iako mi to nikada nije bilo u planu – objašnjava Fran.

Uz pomoć sredstava iz EU fondova uspjeli su opremiti malu tvornicu, a kako pojašnjava Fran trebale su im gotovo dvije godine kako bi savladali zanat.

Zagreb, 180919.
Cokoladarnica Vrsna, obiteljska tvornica cokolade koja je prva pocela proizvoditi ruby rozu cokoladu. Na slici je Fran Reizl.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA
Fran Reizl

- Na početku nismo imali pojma što radimo. Promašili bismo temperaturu, onda bismo stavili čokoladu u hladnjak i sve bi se skorilo. Ja sam imao u glavi lude kombinacije, poput maslinovog ulja u čokoladi, što je bio totalni promašaj… Ma imali smo totalni kaos u kuhinji. Čokolade je bilo i po zidovima – kazao je.

Kako sami ne prerađuju sirovi kakao, od francusko-belgijske kompanije kupuju čokoladu, kao sirovinu, koju zatim dorađuju po svojim recepturama.

Prvi brend s kojim su hrabro izašli na tržište bila je bijela čokolada s crnim točkama, nazvana Dalmatiner. Nakon toga samo su nastavili izbacivati nove proizvode. Ove godine pažnju su privukli prvom ružičastom čokoladom u Hrvatskoj, Ruby. Cijena njihovih čokolada iznosi od 30 do 35 kuna. Skuplje su od čokolada velikih proizvođača, prenosi Tportal.

- Ta čokolada nema umjetne boje niti je u njoj neko bobičasto voće. Prirodna boja sjemena kakaa je roskasta. Čokolateri su prije dvije godine otkrili kako se ona može sačuvati ako se kakao 24 sata drži u limunskom soku. I to vam je sva tajna - dodaje.

Zagreb, 180919.
Cokoladarnica Vrsna, obiteljska tvornica cokolade koja je prva pocela proizvoditi ruby rozu cokoladu.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA
Proizvodi obiteljske tvornice čokolada Vrsna

Reizlovi trenutno na tržištu imaju više od 50 brendova. Uz čokolade, tu su i razne vrste pralina i trufflea. Gotovo 40 posto svoje proizvodnje izvoze na tržišta Japana, Australije i Austrije, a uskoro bi mogli biti prisutni i u Crnoj Gori, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Pakistanu.

- Većina naših kupaca do nas je došla sama. Kušali bi naše proizvode i to bi ih zainteresiralo. Zanimljiva je priča s Japancima. Od njihove velike distribucijske kuće dobio sam mail. Prvo sam mislio da se netko zeza jer je izgledalo predobro da bi bila istina. Ali onda nam je u posjet došla njihova predstavnica avionom direktno iz Japana. Bila je kod nas sat vremena i odmah se vratila kući. Japanci su nam sad najdraži klijenti. Njih posebno oduševljava ta naša obiteljska priča. Žele nas za dugotrajne partnere - s ponosom kaže Fran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:39