Nevjerojatna priča

Video: 'Izgubio sam sve u životu, prebolio sam rak, ali danas imam poslovno carstvo'

Hagen je kompaniju pokrenuo 1997. s 54 godine, nakon što je, kako kaže ostao bez ičega
Torstein Hagen sa kruzera promatra hrvatsku obalu
 Forbes video/YouTube Screenshot

Kada je Torstein Hagen, osnivač i vlasnik kruzerske kompanije Viking Cruises, 2013. godine najavio da će se okušati u oceanskim putovanjima, malo tko je vjerovao u njihov uspjeh. No, danas imaju flotu od preko 70 brodova te četiri oceanska kruzera.

Hagen je kompaniju pokrenuo 1997. s 54 godine nakon što je, kako kaže, ostao bez ičega.

- Izgubio sam sve u životu, prebolio sam rak i nije mi ostalo baš ništa. Uspio sam povratiti nešto kapitala. To vam je kao s marincima, ranjeni ste, ali morate se ustati i nastaviti, i to je ono što smo i mi napravili - ispričao je u razgovoru za Forbes.

Njegovo bogatstvo danas je procijenjeno na 2,4 milijarde dolara, a Viking Cruises jedna je od vodećih kompanija u svom polju.

- Odrastao sam blizu male rijeke u Norveškoj tako da mi je voda oduvijek bila draga, ali da budem potpuno i brutalno iskren, volim vodu gledati s kopna - kazao je te odmah dodao kako, s druge strane, kopno voli promatrati s usidrenog kruzera.

U razgovoru za Forbes, ovaj je norveški milijarder sa svog kruzera gledao ni manje ni više nego hrvatsko kopno. Nalazili su se, naime, usidreni u svjetski popularnom odredištu, našem Dubrovniku, a dobar dio videa koji je Forbes objavio snimljen je upravo tijekom plovidbe Jadranskim morem.

- Fantastično je dovesti naše goste na nove destinacije gdje mogu upoznavati ljude drugih kultura jer tek tada zapravo spoznate da smo svi mi prilično slični. Vjerujem da to može smanjiti mnogo tenzija među kulturama s kojima smo danas u svijetu suočeni - objasnio je Hagen.

Praktički nitko nije vjerovao da će ovaj Norvežanin uspjeti izgraditi novo poslovno carstvo, ali njega to nije spriječilo. Neke od Vikingovih današnjih tura tako obuhvaćaju i hrvatsku obalu pa se njegove kruzere može sresti u Splitu i Dubrovniku.

- Mislim da ne bismo trebali previše brinuti oko toga što drugi misle. Ja sam vjerovao da je moguće i mi smo uspjeli - zaključio je 76-godišnji Norvežanin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:22