Neočekivana karijera

Upoznajte Jelenu, kuharicu u IT kompaniji: 'Ovdje sam se uklopila u tipičnog zaposlenika'

AUTOR:

  • Iva Grubiša

OBJAVLJENO:

10.2.2019. u 17:06

AUTOR:

  • Iva Grubiša

OBJAVLJENO:

10.2.2019. u 17:06

Zagreb, 230119.
Jelena Markota, kuharica za ITjevce.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX

Jelena Markota

Tu ti tjedno jedemo svašta, od vrlo skromnih variva, preko curryja s kozicama do jela od lososa i drugih ‘skupocjenih’ namirnica - objašnjava nam Jelena Markota, kuharica u zagrebačkoj tehnološkoj kompaniji GIS Cloud, dok sjedimo u prostoru za ručak i dnevni odmor netom nakon što je Jelena nahranila 20-ak gladnih programerskih usta.

Već tri godine mlada samouka kuharica zaposlena je kao kuharica ručka za zaposlenike, a do tog je posla, prisjeća se, došla sasvim slučajno. Pisanje diplomskog rada iz povijesti umjetnosti i bibliotekarstva, priznaje, nije išlo predviđenim tempom, a sve je češće mantrala o tome kako zapravo želi raditi s hranom. Natječaj za posao u GIS Cloudu primijetila je jer ga je netko podijelio na Facebooku, a ohrabrilo ju je to što programeri nisu tražili nekoga tko je nužno kuhar po profesiji, nego jednostavno nekoga tko će ih fino hraniti. U to je vrijeme pokrenula svoj Instagram profil pod imenom eardur i zagrizla u područje food bloganja.

Izazovan početak

- Poslala sam im mini motivacijsko pismo i link na moj Instagram, kao portfolio mojih jela. Došla sam na razgovor i ispalo je da sam zapravo bila kandidatkinja koja je najsličnija njima. Uklopila sam se u ‘tipičnog’ zaposlenika ovdje - prisjeća se Jelena, no odmah dodaje da je početak bio izazovan.

Do ovog posla, naime, kuhala je za najviše šestero ljudi, a i to je bio ozbiljan pothvat. Ipak, nije nikad ‘baš sasvim zeznula ručak’, kaže. Na samim počecima svaki je recept i njegovu pripremu detaljno raspisivala na stranice i stranice papira, a praktički cijelu prvu godinu nijednom nije ponovila jedno te isto jelo. S vremenom se ipak malo opustila pa recepte na koje su njezini IT-evci najbolje reagirali priprema nešto češće, a dobar dio pripreme prebacila je s papira u glavu.

I oni su se, dodaje sa smiješkom, malko razmazili pa više nema onog početnog uzbuđenja oko njezinih jela. Njezina je klopa sada dio svakodnevice.

Dok nam svojim receptima za barbeque jackfruit, curry s kokosovim mlijekom, slatkim krumpirom, bijelom lećom i kozicama te domaće lazanje sa špinatom, tikvom i sirom izaziva zazubice, pitamo je kako je pekla zanat.

- Kad sam počela pripremati diplomski, nije mi baš išlo kako sam htjela, bila sam pod velikim stresom. Gledala sam kulinarske videe na YouTubeu, bila mi je to neka vrsta terapije i opuštanja. Počela sam pripremati neka od tih jela, a u jednom sam trenutku shvatila da su to postali ozbiljniji uradci - objašnjava i dodaje da ih nije gledala s ciljem da uči, ali malo-pomalo naučila je štošta.

Prva postaja - Dolac

Njezin radni dan počinje oko 9 sati, a prva postaja je Dolac. Zatim kreće priprema, ručak poslužuje oko 13 sati i oko 16 je gotova. No, danas posao u GIS Cloudu kombinira s, kako ona to zove, “instagramskim poslom”, pa se radni dan, često nastavlja.

Na Instagramu i svom blogu “Cooking with the cat” objavljuje   odabrane fotografije svojih kulinarskih postignuća, foto i videorecepte te priprema nove projekte. Ljudi u GIS Cloudu, za koje kuha svakodnevno, često su njezini pokusni kunići, otkriva.

- Koristim ponekad ovaj prostor kako bih razvila neki recept pa ga guram do savršenstva - kaže iako se odmah skromno ograđuje pa dodaje da je, ipak  još amaterka.

Mi, s druge strane, njušeći u zraku koliko su toga dana programeri fino jeli, vjerujemo da je Jelena puno više.

Recepti Jelene Markote

  • BBQ Jackfruit

BBQ Jackfruit

  • Fotografija: Jelena Markota

Sastojci (za dvije osobe):

Suha začinska mješavina za pečenje:​ • 3 g dimljene paprike​ • 3 g mljevenog kumina​ • 3 g mljevenog korijandera​ • 3 g češnjaka u granulama​ • 3 g soli​ • 1 g slatke ili ljute paprike​ • 1 g majčine dušice​ • 1 g papra​ • Na vrh žličice cimeta​

Marinada: 15 g tamarija ili soja sosa​ • 5 g suhe začinske mješavine​ • 5 g maslinovog ulja​ • 5 g sirupa od datulja ili nekog drugog zaslađivača​ • 200 g jackfruita​ • ½ manjeg luka​ • 1 žlica maslinovog ulja​ • 1 žlica bbq umaka

Kruhovac (jackfruit, može se nabaviti u trgovinama zdrave hrane, pa i u DM-u) marinirajte barem pola sata u tamariju kojem ste dodali suhu začinsku mješavinu, maslinovo ulje i sirup od datulja. Na žlici maslinovog ulja na laganoj vatri dinstajte luk narezan na polumjesece, pa mu, kad omekša, dodajte kruhovac s marinadom. Pojačajte vatru i povremeno miješajte, pa nakon pet minuta, kad je kruhovac već dobio boju i usitnio se na manje komade, dodajte bbq umak. Pecite još koju minutu. Servirajte uz tortilje, coleslaw salatu, avokado i salsu.

 

  • Lazanje sa špinatom, tikvom i sirom

Lazanje sa špinatom, tikvom i sirom

  • Fotografija: Jelena Markota

Sastojci (za 4 osobe): 9 kora za lazanje (ili prilagođeno vašem kalupu)​ • 600 ml mlijeka​ • 3 žlice maslaca​ • 3 žlice brašna​ • 100 g gorgonzole​ • 250 g mozzarelle​ • 1 mala butternut tikva​ • 1 mali luk​ • 300 g špinata​ • 25 g bučinih sjemenki​ • maslinovo ulje​ • sol i papar

Tikvu ogulite i nasjeckajte na sitne kockice. Nauljite ih s malo maslinovog ulja, posolite pa pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C, oko pola sata. Na laganoj vatri otopite maslac pa mu dodajte brašno i neprestano miješajte, da ne zagori. Nakon par minuta dodajte mu hladno mlijeko i nastavite kuhati dok se umak ne zgusne. Posolite i popaprite.

Sitno nasjeckajte luk. Dinstajte ga na malo maslinovog ulja pa mu dodajte oprani špinat i nastavite miješati na laganoj vatri dok ne povene. Na dno posude ulije malo umaka, pa složite sloj kora. Na kore slažite polovicu pečene tikve, polovicu luka sa špinatom, natrgajte trećinu sira pa zalijte umakom. Pokrijte drugim slojem kora pa ponovite postupak. Završite slojem tjestenine koju zalijete umakom, pospete bučinim sjemenkama i sirom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C, oko 35 minuta ili dok lazanje ne dobiju lijepu boju.

Po želji lazanjama možete dodati 300 g dinstane puretine koju ste, dok se kuhala, začinili s nekoliko žlica tamarija.

 

  • Curry s kokosovim mlijekom, slatkim krumpirom, bijelom lećom i kozicama

Curry s kokosovim mlijekom, slatkim krumpirom, bijelom lećom i kozicama

 

  • Fotografija: Jelena Markota

Sastojci (za 4 osobe):

2 mlada luka​ • 1 crvena paprika​ • 15 g crvene thai curry paste (ili prilagodite vašem osjetu za ljuto)​ • 1 limenka kokosova mlijeka​ • 250 g oguljenog slatkog krumpira​ • 100 g bijele leće​ • 100 g cvjetače (ili prokulica ili brokule)​ • 200 g kozica​ • 50 g rižinih rezanaca​ • sol, papar i chilli po želji​

Sitno nasjeckajte mladi luk. Papriku narežite na kockice. Na malo kokosova ulja dinstajte luk i papriku pa, kad zamirišu, dodajte curry pastu. Pržite jednu minutu pa podlijte kokosovim mlijekom i s 4 dl vode. Dodajte slatki krumpir narezan na kockice, bijelu leću i cvjetaču te posolite. Kuhajte 20 minuta pa dodajte kozice i rižine rezance. Nakon 5-10 minuta provjerite je li jelo dobro začinjeno i je li odgovarajuće konzistencije. Po potrebi dodajte još vode i začina.

Ako preskočite kozice, dobit ćete vege varijantu ovog jela.