Jedan od najmlađih bogataša

Uložio u Bitcoin i ostvario san: Kladio se s roditeljima da će do 18. postati milijunaš

Nisam volio školu. Jedan od profeora mi je rekao da nikad neću biti uspješan i da ću se zaposliti u McDonald'su
Erik Finman
 YouTube

- Kladio sam se s roditeljima da ću do svoje 18. postati milijunaš. To sam i postigao – riječi su to jednog od najmlađih milijunaša, Erika Finmana.

Njegova, u najmanju ruku, neobična životna priča počela je 2011. godine kada je tada 12-godišnji Erik shvatio da više ne želi ići u školu. Kao i većini tinejdžera, način predavanja profesora i školski program nisu mu odgovarali.

- Nisam volio školu. Provodio sam dane igrajući videoigrice. Dobivao sam trojke i bio uplašen jer su moji nastavnici moje školske neuspjehe gledali kao nešto loše. Jedan od njih mi je rekao da nikad neću biti uspješan i da ću se zaposliti u McDonald'su - priča Erik.

Smatrao je kako putem interneta i samostalnog učenja može naučiti puno više. Tada je svojim roditeljima inače doktorima elektorotehnike i fizike rekao da se želi ispisati iz škole. Naravno roditelji kao roditelji, rekli su da ne dolazi u obzir, a on je tada s njim odlučio napraviti okladu – ako do svoje punoljetnosti postane milijunaš neće morati nastaviti školovanje.

Tako je i bilo. Ovaj sada već 20-godišnjak, od bake je dobio 1.000 dolara za buduće obrazovanje, te umjesto da je taj iznos stavio na štednju, on je sve uložio u Bitcoin koji je tada iznosio svega 10 dolara. Zbog naglog rasta vrijednosti najpoznatije kroptovalute 2017. godine, njegova investicija premašila je četiri milijuna dolara.

Razočaran obrazovnim sustavom 2015. godine pokrenuo je vlastitu internetsku stranicu Botangle putem koje učenici mogu pronaći profesore koji na zabavan i zanimljiv prolaze kroz standardni školski program.

Nedugo nakon pokretanja internet stranice upustio se i u druge projekte, a Botangle je potom prodao za 300 Bitcoina. Do sada je sudjelovao na brojnim projektima, uključujući i lansiranje rakete za NASA-u.

Danas, ovaj uspješni mladić živi u vlastitom stanu u Silicijskoj dolini, za sebe kaže da je 'stvarni Tony Stark' iz kultnog stripa i filma Iron Man. Kada ga netko pita da li žali za svojom odlukom, njegov odgovor je uvijek isti: Ne, i dalje smatram da se putem interneta može naučiti puno više. Jedino što ti je potrebno je kompjutor i dobra volja!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:55