Nevjerojatna računica

U manje od 9 sekundi do srednje plaće Amazonovih radnika? Da, toliko zarađuje Jeff Bezos

Čelnik Amazona svake minute zaradi 191 tisuću dolara, odnosno 3.182 dolara svake sekunde
Skladište Amazona i Jeff Bezos u krugu
 Lindsey Wasson / Profimedia, Press Association / Reuters

Jeffu Bezosu, izvršnom direktoru Amazona, potrebno je svega nešto manje od devet sekundi da zaradi srednju godišnju plaću radnika zaposlenih u ovome divu online kupovine, piše Time.

Naime, njihov radnik čija se primanja nalaze točno na sredini plaća u Amazonu, odnosno koji zarađuje više od jedne polovice zaposlenih te manje od druge polovice, u 2017. godini zaradio je 28.446 dolara. Usporedbe radi, Bezos je prošle godine zaradio više od 1,6 milijuna dolara.

Međutim, stvar postaje još šokantnija kada se u računicu uzme i da je vrijednost njegovog bogatstva, prema Bloombergovu indeksu milijardera, 1. siječnja ove godine bila procijenjena na 99 milijarde dolara, a pet mjeseci kasnije, 1. svibnja na 132 milijarde, što je porast od 33 milijarde dolara u manje od pola godine.

Tu kreće jednostavna, ali zapanjujuća računica. Ako se spomenuti porast podijeli sa 120 dana u navedenom vremenskom periodu, ispada da je Bezos zaradio 275 milijuna dolara po danu. Nadalje, podijelimo li ovaj iznos s 24 sata zaključit ćemo da se radi o otprilike 11,5 milijuna po satu. Istim postupkom dolazimo do iznosa od oko 191 tisuće dolara koje je čelnik Amazona zaradio svake minute, odnosno 3.182 dolara svake sekunde.

Sjetimo se iznosa s početka, plaće Amazonovog radnika koja se nalazi točno na sredini distribucije svih plaća u ovoj kompaniji, od 28.446 dolara. Koliko je vremena Bezosu potrebno da zaradi taj iznos za koji je dijelu njegovih radnika potrebno godinu dana? 8,93 sekunde. Da, manje od devet sekundi.

Usporedbe radi, toliko će vam otprilike trebati i da, recimo, zavežete vezicu na cipeli ili ubacite vašu karticu u čitač i ukucate pin, barem ako je suditi prema portalu Giraffe Cvs. Triviju možemo nastaviti i s procjenom da će Usain Bolt, čiji svjetski rekord na 100 metara iznosi 9,58 sekundi, otrčati dobar dio svoje utrke za manje od 9 sekundi. A kad smo već kod brzine, Ferrariju 250 Europa iz 1954. godine treba jednako dugo da dođe od 0 do 100 km/h, kao što Bezosu treba da zaradi srednju godišnju plaću svojih radnika.

I dok Bezos trepne i zaradi otprilike tri tisuće dolara, Amazonovi radnici u jednom skladištu u Essexu (Engleska) imaju devet sekundi na raspolaganju da preuzmu i obrade artikl za pakiranje, pisao je krajem prošle godine Mirror. U istom članku, novinar koji je proveo pet tjedana predbožićne ludnice na tajnom zadatku, opisuje kako su radnici suočeni s nemogućim kvotama koje moraju ispuniti i mjerenim pauzama za odlazak na toalet, a često je viđao i kako su od premorenosti zaspali stojeći ili su po njih dolazila vozila hitne pomoći.

Za to vrijeme Amazon priprema gradnju svog drugog sjedišta koje će koštati oko pet milijardi dolara i otvoriti 50 tisuća visoko plaćenih poslova jer, kako piše Time, u ovom trenutku Bezosa ništa ne može zaustaviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:34