Nadzor i kazna

Traže vozače za nadziranje prometa, plaća 1400 eura: 'Snimi prekršaj na cesti i zaradi!'

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

21.12.2019. u 16:18

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

21.12.2019. u 16:18

Dugopolje, 170810.
Prometni policajci Kristian Perisic i Tonci Pivic iz postaje Prometne policije Split svakodnevno nadziru promet na autoputu A1 od Dugopolja do Sibenika.Nadzor vrse pomocu vrlo brzog BMW automobila kojim presrecu vozace koji voze prebrzo pri cemu ih snimaju kamerom i naplacuju kaznu od 500 do nekoliko tisuca kuna ovisno o brzini.Na fotografiji policajci prate i snimaju vozilo koje vozi prebrzo.
Foto: Nikola Vilic / CROPIX
Nikola Vilic / CROPIX

Ilustracija

U Francuskoj već dvije godine radarske kontrole na cestama obavljaju privatnici. Privatne tvrtke, kao što su Geos ili Mobiom, imaju vozila s ugrađenim radarima, a njihovi vozači umjesto policije nadziru promet i snimaju one koji voze prebrzo. Podaci se potom šalju policiji, a ona vozačima u prekršaju izdaje kazne, prenosi HAK revija.

Vozači vozila s radarima ne smiju zaustavljati vozače u prekršajima nego ih samo snimaju. Policiji je taj posao bio preskup, a privatnici uživaju u njemu – rade po 24 sata i zarađuju. Precizirano je na kojim cestama mogu raditi, a tvrtke koje se time bave konstantno traže nove zaposlenike.

U Mobiomu, primjerice, mjesečna neto plaća je 1400 eura, a radno vrijeme je šest sati dnevno (u igri su i noćne smjene) – uključeni su i blagdani i vikendi. Od 2020. godine Mobiom će na cestama u Normandiji imati 26 zaposlenika u pet automobila opremljenima radarima.

Nisu svi Francuzi oduševljeni time. Smatraju da su vozači koji 'otkucavaju' ostale u prometu "prodali dušu vragu za nekoliko eura".  Drugi, pak, pozdravljaju tvrtke koje stvaraju nova radna mjesta i policiji olakšavaju posao.