Primamljiva ponuda

Tehnološki div u potrazi za radnicima: 'Diploma nije bitna, godišnja plaća i do 130.000 $'

Na veliki broj početnih pozicija za koje nude godišnju plaću od 60.000 do 130.000 dolara
Ilustracija: Razgovor za posao
 Lyndon Stratford / Alamy / Alamy / Profimedia

Tehnološki div Microsoft u potrazi je za novim kadrom. Za veliki broj početnih pozicija nude godišnju plaću od 60.000 do 130.000 dolara (gotovo 900.000 kuna), od kandidata ne zahtijevaju završeni fakultet, a jedino što od budućih djelatnika traže je snalažljivost, brza prilagodba na nove situacije te spremnost na učenje.

Potpredsjednica korporativnih rješenja za kibernetičku sigurnost, Ann Johnson, istaknula je kako im ova praksa omogućava privlačenje većeg broja talenata i stvaranje raznovrsnije radne snage unutar kompanije.

- Ako imate iste ljude koji imaju istu razinu obrazovanja, istu profesionalnu pozadinu i sve ostalo, oni neće moći riješiti sve naše probleme. Ako imate ljude koji dolaze iz različitih sredina, oni stvarno mogu drugačije razmišljati – objasnila je.

Johnson dodaje kako fakultetsko obrazovanje, kao ni diploma nisu nepogrešivi pokazatelj kvaliteta kandidata. Umjesto toga, Microsoft je fokusiran na razvijanje vještina poput timskog rada i radoznalosti, kao i spremnost kandidata na brzo učenje, piše Bankar.me

Inače, Microsoft nije jedina velika tehnološka kompanija koja izaziva i preispituje tradicionalna očekivanja kada je u pitanju zapošljavanje ljudi. Google i Apple, također, primjenjuju sličnu praksu s obzirom da se ova industrija boru s kroničnim nedostatkom kadra.

Trećina mladih koje je UNICEF diljem svijeta anketirao kaže da ih njihovo obrazovanje ne priprema za pronalazak posla

Internetska anketa u kojoj je sudjelovalo 40.000 mladih u više od 150 zemalja otkriva da brojni mladi smatraju kako im njihovo obrazovanje ne pruža vještine potrebne za pronalazak posla.

Trećina (31 %) mladih koji su dali sudjelovali putem UNICEF-ove društvene platforme U-Report izjavilo je da vještine kojima raspolažu i ponuđeni obrazovni programi ne odgovaraju njihovim predodžbama o karijeri koju žele ostvariti. Više od trećine ispitanika (39 %) izjavilo je da poslovi koje traže nisu dostupni na njihovim tržištima. Prema anketi, ključne vještine koje mladi žele steći, a koje bi im pomogle pri zapošljavanju u sljedećem desetljeću uključuju upravljanje (22 %), zatim analitičko razmišljanje i inovacije (19 %), te obradu informacija i podataka (16 %).

Osim toga, u PwC-ovom globalnom istraživanju 74 % predsjednika uprava diljem svijeta izrazilo je određenu zabrinutost oko pronalaženja pravih vještina za rast poslovanja.

U svrhu rješavanja nekih od ovih izazova, UNICEF i PwC udružit će snage tijekom sljedeće tri godine kako bi pomogli mladim ljudima širom svijeta steći vještine potrebne za budući rad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:02