Preko granice

Staju na kraj 'odljevu'! Raskinuli ugovor o zapošljavanju medicinskih sestara s Njemačkom

Prema pisanju srbijanskih medija, raskid sporazuma prošao je glatko. Međutim, ostaje pitanje hoće li to biti dovoljno
Ilustracija
 Tom Dubravec / CROPIX

Srbija je raskinula ugovor o zapošljavanju medicinskog osoblja s Njemačkom, prenosi Telegraf.rs.

Kako pišu, ugovorom sklopljenim između Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije i njemačke organizacije GIZ “Triple Win”, posrednika u zapošljavanju, iz Srbije je lani otišlo 70 medicinskih sestara, a na natječaj ih se prijavilo ukupno 360. Ta njemačka organizacija surađuje s preko 200 poslodavaca u Njemačkoj, a traže medicinske djelatnike kojih u Njemačkoj nedostaje oko milijun.

- Stav je države da moramo spriječiti ekonomsku migraciju. Zato sam odmah pokrenuo zahtjev za suspenzijom tog ugovora kojim bi se zaustavio odlazak naših radnika – rekao je za medije Zoran Đorđević, ministar za rad i socijalna pitanja osvrnuvši se na raskid ugovora s njemačkom organizacijom za posredovanje.

Prema pisanju srbijanskih medija, raskid sporazuma prošao je glatko. Međutim, ostaje pitanje hoće li to biti dovoljno da se zaustavi odlazak medicinskog osoblja koje je u Njemačkoj puno bolje plaćeno.

Odljev kvalificirane radne snage tako ne pogađa samo Hrvatsku, već i zemalje regije. Njemački ih poslodavci privlače početnom plaćom od 2.000 eura i plaćenim smještajem. Iz Bosne i Hercegovine, primjerice, u zadnjih godinu dana otišlo je dvjestotinjak medicinskih radnika.

I dok susjedi poduzimaju sitne korake u zaustavljanju “odljeva mozgova”, u Hrvatskoj je situacija puno drastičnija, a prema navodima medicinskog sindikata, država ništa ne poduzima. Prije pola godine objavili su podatke prema kojima je u zadnjih nekoliko godina Hrvatsku napustilo 1180 medicinskih sestara, a više od 2000 predalo je zahtjev za odlazak u inozemstvo.

- To je u ovom trenutku oko 3500 sestara, a znamo da Njemačka može primiti taj cijeli naš broj s obzirom na to da potrebuje milijun medicinskih sestara. Progutat će nas tržište Njemačke i Europe, a mi nismo poduzeli nikakve korake da se zaustavi nemili trend odlaska u inozemstvo i da se našim sestrama da nekakvo malo svjetlo na kraju tamnoga tunela u kojem se mi sada nalazimo, kazala je tada Anica Prašnjak, predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara (HSS MS - MT).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:25