Dobio manji bonus

Šef najveće kompanije na svijetu lani je zaradio 11 milijuna dolara manje nego 2018.

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

5.1.2020. u 14:34

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

5.1.2020. u 14:34

Apple CEO Tim Cook looks over the new Mac Pro during Apple's annual Worldwide Developers Conference in San Jose, California, U.S. June 3, 2019. REUTERS/Mason Trinca
Mason Trinca / REUTERS

Tim Cook, izvršni direktor Applea

Šef Applea, jedne od najvećih kompanija na svijetu, u prošloj je godini imao 125 milijuna dolara ukupnih primanja. Plaća Tima Cooka (59) bila je tri milijuna dolara, dobio je 7,7 milijuna dolara bonusa, još 884.466 dolara u raznim drugim povlasticama i kompenzacijama, a dionice Applea na koje ima pravo (stock vest, vrsta ESOP-a) vrijedne su oko 113,5 milijuna dolara, objavio je Bloomberg pozivajući se na izvještaj koji je objavio taj američki tehnološki div u petak.

Kako kažu, to je manji iznos nego godinu ranije (136 milijuna dolara), djelomično i zato jer je Cook dobio manji bonus. U 2018. godini je njegov bonus bio čak 12 milijuna dolara, najveći otkad je na čelu kompanije. Prošlogodišnji je bonus bio manji jer Apple nije premašio zadane prodajne i operativne prihode kao godinu ranije.

Cook inače ukupno drži u vlasništvu oko 400 milijuna dolara dionica Applea, a koje je uglavnom dobio 2011. godine kao nagradu kad je preuzeo mjesto glavnog izvršnog direktora Applea od Stevea Jobesa.

Kako je objavio Bloomberg, Cook je prošlog tjedna donirao dva milijuna dolara vrijednih dionica Applea jednoj dobrotvornoj udruzi (nije objavljeno kojoj), a najavio je da će većinu svog bogatstva donirati prije no što umre.