Bolji uvjeti rada

S Jadrana u Austriju: Mogu zaraditi i do 14.000 kuna, imaju smještaj, božićnicu i regres

Berteld ističe kako su uvjeti koji se nude sezonskim radnicima puno bolji od onih na domaćem tržištu
Ilustracija: austrijsko skijalište Nassfeld
 Goran Šebelić / CROPIX

Po završetku ljetne sezone na Jadranu, dio radnika seli se na europska zimovališta gdje za bolju plaću rade jednake poslove kao i u domaćim hotelima i restoranima.

- Kuhari zarađuju između 1.500 i 1.900 eura neto, konobari pak mogu dobiti od 1.400 do 1.800 eura, a sobarice, maserke, kozmetičarke, recepcionari i domari oko 1.500 eura na mjesec – ističe Aleksandra Berteld, direktorica agencije Euro-careera, posrednika između radnika iz hrvatske i inozemnih hotela i ski resorta.

Berteld ističe kako su uvjeti koji se nude sezonskim radnicima puno bolji od onih na domaćem tržištu. Dodaje kako je hotel s četiri zvjezdice u Tirolu u svom posljednjem oglasu kuharu nudio mjesečnu neto plaću od 1.800 eura za 52 radna sata tjedno. Uz to osiguravaju i božićnicu, naknadu za godišnji odmor, smještaj u jednokrevetnoj sobi i obrok, piše Glas Istre.

- Plaće ovise o satnici, kvalifikacijama i poziciji. Nisu jednake plaće u objektima koji rade tijekom ljetne i zimske sezone i onima koji rade tijekom cijele godine jer je u ovim drugim satnica niža. U njime je satnica i 45 sati tjedno, dok se do ove godine na skijalištima radilo i 54 sata tjedno. Od ove zime i to se promijenilo i satnica je 48 sati, objašnjavaju iz tvrtke Euro-career.

Osim njih, na hrvatskom tržištu postoje još dvije kompanije koje po završetku ljetne sezone, svoje radnike šalju na rad u druge europske zemlje. Tako primjerice, zaposlenici Arena Hospitality Groupa odlaze u hotele u Kölnu, Berlinu i Nürnbergu.

- Iz Njemačke nam jave da im treba nekoliko konobara ili kuhara, pa ih mi spojimo. Ne radi se o više od desetak sezonaca godišnje – objasnili su iz kompanije.

Istu praksu provodi i najveći hotelski lanac Valamar Riviera.

- Internacionalizacijom poslovanja, odnosno preuzimanjem hotela u Obertauernu u Austriji, za naših četrdesetak djelatnika otvorila se mogućnost za rad i u zimskim mjesecima, čime su im omogućena cjelogodišnja primanja, kažu u Valamaru.

Kako napominje Berteld, za posao se ipak treba javiti na vrijeme. Naime, razdoblje ishodovanja radne dozvole nije jednako u svim austrijskim pokrajinama. U nekima, poput Salzburga, može trajati šest tjedana. U prosjeku se radna dozvola izdaje dva do tri tjedna nakon predaje sve potrebne dokumentacije te vrijedi isključivo za objekt koji je predao papire zavodu za zapošljavanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:19