Bolji uvjeti rada

S Jadrana u Austriju: Mogu zaraditi i do 14.000 kuna, imaju smještaj, božićnicu i regres

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

9.10.2019. u 17:02

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

9.10.2019. u 17:02

Nassfeld, 100115.
Poznato austrijsko skijaliste Nassfeld u tzv. hrvatskom tjednu ugostilo je mnoge skijase iz Hrvatske.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / CROPIX

Ilustracija: austrijsko skijalište Nassfeld

Po završetku ljetne sezone na Jadranu, dio radnika seli se na europska zimovališta gdje za bolju plaću rade jednake poslove kao i u domaćim hotelima i restoranima.

- Kuhari zarađuju između 1.500 i 1.900 eura neto, konobari pak mogu dobiti od 1.400 do 1.800 eura, a sobarice, maserke, kozmetičarke, recepcionari i domari oko 1.500 eura na mjesec – ističe Aleksandra Berteld, direktorica agencije Euro-careera, posrednika između radnika iz hrvatske i inozemnih hotela i ski resorta.

Berteld ističe kako su uvjeti koji se nude sezonskim radnicima puno bolji od onih na domaćem tržištu. Dodaje kako je hotel s četiri zvjezdice u Tirolu u svom posljednjem oglasu kuharu nudio mjesečnu neto plaću od 1.800 eura za 52 radna sata tjedno. Uz to osiguravaju i božićnicu, naknadu za godišnji odmor, smještaj u jednokrevetnoj sobi i obrok, piše Glas Istre.

- Plaće ovise o satnici, kvalifikacijama i poziciji. Nisu jednake plaće u objektima koji rade tijekom ljetne i zimske sezone i onima koji rade tijekom cijele godine jer je u ovim drugim satnica niža. U njime je satnica i 45 sati tjedno, dok se do ove godine na skijalištima radilo i 54 sata tjedno. Od ove zime i to se promijenilo i satnica je 48 sati, objašnjavaju iz tvrtke Euro-career.

Osim njih, na hrvatskom tržištu postoje još dvije kompanije koje po završetku ljetne sezone, svoje radnike šalju na rad u druge europske zemlje. Tako primjerice, zaposlenici Arena Hospitality Groupa odlaze u hotele u Kölnu, Berlinu i Nürnbergu.

- Iz Njemačke nam jave da im treba nekoliko konobara ili kuhara, pa ih mi spojimo. Ne radi se o više od desetak sezonaca godišnje – objasnili su iz kompanije.

Istu praksu provodi i najveći hotelski lanac Valamar Riviera.

- Internacionalizacijom poslovanja, odnosno preuzimanjem hotela u Obertauernu u Austriji, za naših četrdesetak djelatnika otvorila se mogućnost za rad i u zimskim mjesecima, čime su im omogućena cjelogodišnja primanja, kažu u Valamaru.

Kako napominje Berteld, za posao se ipak treba javiti na vrijeme. Naime, razdoblje ishodovanja radne dozvole nije jednako u svim austrijskim pokrajinama. U nekima, poput Salzburga, može trajati šest tjedana. U prosjeku se radna dozvola izdaje dva do tri tjedna nakon predaje sve potrebne dokumentacije te vrijedi isključivo za objekt koji je predao papire zavodu za zapošljavanje.