Umjetna inteligencija

Rusi osmislili Robota Veru, softver koji bi mogao transformirati razgovore za posao

Vera će putem video poziva istovremeno intervjuirati stotine osoba za Pepsi, Ikeu i L'Oreal
Robot Vera
 Profimedia, Ferrari

Ruski startup Stafory stvorio je Robota Veru, softver koji pomoću tehnologije umjetne inteligencije pronalazi i intervjuira ljude na razgovorima za posao, a za njega su se već zainteresirale kompanije poput Ikee i L'Oreala, piše Bloomberg.

Ovaj revolucionarni softver mogao bi kompanijske troškove zapošljavanja smanjiti za trećinu, ističu iz Staforyja. Robot Vera funkcionira tako da isprva, u samo nekoliko minuta, napravi selekciju životopisa koje je pronašla na pet internet stranica za traženje posla. Zatim, koristeći moderne tehnologije, zove kandidate kako bi ih obavijestila o otvorenoj poziciji u toj kompaniji. Zadnji i najzanimljiviji korak je onaj u kojem Vera održava video intervjue, stoji na njihovoj službenoj web stranici.

Vera je putem video poziva sposobna istovremeno intervjuirati stotine osoba, čime smanjuje broj prijavljenih kandidata za devedeset posto. Nakon toga na red stupaju HR-ovci koji u užem krugu biraju "najbolje od najboljih". Naime, Vera ne bi trebala biti zamjena za tradicionalne HR odjele, izjavio je za Bloomberg Microsoftov stručnjak Mikhail Chernomordikov. "Konačne odluke o zapošljavanju", pojasnio je, "rezervirane su za ljude." Zasad će se Vera koristiti za zapošljavanje u područjima uslužnih djelatnosti te fizičkih poslova, kao što su građevinski radnici ili konobari.

Robota Veru osmislili su Vladimir Sveshnikov (28) i Alexander Uraksin (30), suosnivači startupa Stafory iz Sankt Peterburga, u kojem trenutno radi 50 zaposlenika. Vera je nazvana prema Sveshnikovoj majci, koji je pojasnio da su na ideju došli prije dvije godine, kada su sami sve pozive i razgovore s potencijalnim zaposlenicima morali odraditi osobno. “Osjećali smo se i sami kao roboti, zbog čega smo to htjeli automatizirati”, dodao je Uraksin.

Verin vokabular sastoji se od više od 13 milijardi izraza i govora preuzetih s televizije, Wikipedije i stranica za zapošljavanje, a u svom radu kombinira tehnologije prepoznavanja govora koje koristi Google, Microsoft te ruski Yandex. Zahvaljujući tome, softver će moći voditi razgovor i razumjeti odgovore, baš kao ljudi. Verini tvorci najavili su da planiraju uvesti i prepoznavanje emocija kao što su ljutnja, razočaranje i zadovoljstvo.

Stafory za sada ima preko 300 klijenata, među kojima je multinacionalna kompanija PepsiCo, za koju je Vera već obavila preko 40.000 poziva, poslala 37.000 e-mailova te vodila više od 100 videointervjua. U Rusiji, ovaj startup svoje usluge nudi telekomima MTS i Rostelecomu, a prisutan je i na Bliskom Istoku te planira ući i na kinesko tržište. Ove godine, ističu u Stafory, očekuju da će im prihodi narasti na milijun dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:07