Nedostaje im 50 ljudi

Prvi čovjek EKO-Međimurja pozvao Uljanikove radnike da se zaposle u njegovoj firmi

AUTOR:

OBJAVLJENO:

29.8.2018. u 14:53

AUTOR:

OBJAVLJENO:

29.8.2018. u 14:53

Rijeka, 290116.
U brodogradilistu 3. maj u more je porinuta gradnja 722, koju je to brodogradiliste izgradilo za spanjolsku kompaniju Marflet marine. Rijec je o prvom od dva istovjetna tankera za naftu, naftnne preradjevine i kemikalije od ukupno cetiri planirana.
Foto: Roni Brmalj / Novi list / CROPIX
Roni Brmalj / CROPIX/Novi list

Radnici u brodogradilištu 3. maj

EKO-Međimurju nedostaje oko 50 radnika strojarskih zanimanja, zbog čega je moralo odbiti 50 milijuna kuna vrijedne nove izvozne poslove, a krajem prošlog tjedna objavilo je poziv radnicima, posebno brodograđevnim, ali dosad je dobilo tek nekoliko molbi za zapošljavanje, doznaje se iz te tvrtke.

Ta međimurska tvrtka, koja trenutno zapošljava 550 radnika u pogonima u Hrvatskoj i Srbiji, nudi posao na neodređeno uz odrađeno probno razdoblje od šest mjeseci, tijekom kojega su radnici plaćeni punom plaćom, od šest do 10 tisuća kuna. Radnicima koji dolaze iz drugih gradova osigurava smještaj i nudi topli obrok.

- Na ovaj čin su nas potaknuli aktualni događaji u oba brodogradilišta kroz koja svjedočimo o agoniji koju prolaze radnici zbog neisplate plaća i neizvjesne budućnosti. Dok s jedne strane postoji dugoročna neizvjesnost za radnike brodogradilišta obzirom da je njihov trenutni poslovni model neodrživ, s druge strane EKO-Međimurje ima dugoročno ugovorene profitabilne poslove i nudi svojim radnicima dugoročnu stabilnost, redovna primanja i iznadprosječne uvjete rada - rekao je za Hinu predsjednik Uprave Eko-Međimurja Saša Novaković.

Dodao je kako je do sada stiglo tek nekoliko zamolbi za zapošljavanje te da ih se pak očekivalo znatno više.

- Dok s jedne strane ljudi iz kontinentalne Hrvatske odlaze raditi sezonske poslove u turizmu upravo u Istru, ne vidimo razloga zbog čega radnici besperspektivnih firmi iz Istre ne bi došli raditi u Međimurje - kaže Novaković.

EKO-Međimurje je u 2017. godini ostvarilo prihode od 243 milijuna kuna i dobit od 15,3 milijuna kuna. Kompletnu proizvodnju izvozi u Njemačku, Francusku, Austriju, Švicarsku i SAD, a među kupcima su velike kompanije poput Caterpillara, Liebherra, Wirtgen grupe te mnogih drugih.

Međimurska tvrtka već neko vrijeme stipendira učenike strojarskih zanimanja, a ove je godine osjetno podigla iznos stipendije te su učenici na praksi mjesečno plaćeni 1.600 kuna. Novaković ističe kako je zbog nedostatka dovoljnog broja kvalitetnih radnika tvrtka bila primorana odbiti izvozne poslove vrijedne minimalno pedeset milijuna kuna.

Upitan za komentar situacije u brodogradilištima Uljanik i 3. maj, apelirao je na hrvatsku Vladu da "prestane kupovati socijalni mir pod krinkom pomaganja 'strateških' firmi" novcem hrvatskih građana i da "prepusti tržištu da odlučuje tko je konkurentan, a tko ne".

Smatra kako je zadnji čas za pokretanje strukturnih reformi na svim razinama, uz dodatno rasterećenje radničkih plaća, jer je, kako kaže, to jedini način na koji se može spriječiti daljnji odljev stanovništva u okolne zemlje.