Uspješni poduzetnik

Propalu kompaniju koju je kupio za 26 centi uspio je pretvoriti u lidera avioindustrije

Pod njegovim vodstvom AirAsia ostvarila profit od 10,6 milijardi malezijskih ringita, odnosno oko 2,58 milijardi dolara
 REUTERS

Izvršni direktor niskobudžetne aviokompanije AirAsia, Tony Fernandes, jedan je od onih poduzetnika koji je uspio potpuno propalo poslovanje ponovno dići na noge. Upravo zbog tog pothvata zaradio je titulu kralja transformacije.

Nakon što je izgradio uspješnu poslovnu karijeru u diskografskoj kući Warner Music, ovaj uspješni poduzetnik odlučio se na potpunu promjenu karijere. Tako je 2001. godine sa svojim novim poslovnim partnerom Kamaruddinom Meranunom, za jedan malezijski ringit (oko 26 centi) kupio propalu aviokompaniju, piše CNBC.

Tako je, pod njegovim vodstvom, samo u prošloj godini, AirAsia ostvarila dobit od 10,6 milijardi malezijskih ringita, odnosno oko 2,58 milijardi dolara. Isto tako, povećao je i cijelu radnu flotu kompanije. Prije njegova dolaska ova tvrtka raspolagala je s dva aviona i zapošljavala 100 radnika, da bi danas ona imala internacionalnu mrežu od 20.000 radnika i 250 zrakoplova. Kvalitetu njegova rada potvrdila je i nedavno imenovanje AirAsia-e za najbolju svjetsku niskobudžetnu aviokompaniju.

Koji je ključ njegova uspjeha?

Ako se pita ovog 54-godišnjeg poduzetnika koja je njegova najjača liderska osobina, reći će da je ključ uspjeha njegov skriveni talent za pronalaženje najboljih ljudi.

Chief Executive of Malaysian budget carrier AirAsia Bhd, Tony Fernandes, smiles as he speaks to Reuters in Kuala Lumpur May 22, 2007.  REUTERS/Bazuki Muhammad (MALAYSIA) - GM1DVHUXEYAA
Bazuki Muhammad / REUTERS
Tony Fernandes

- Tražim ljude koji 'grizu', koji su željni uspjeha. Ako pobliže analizirate moj tim, vidjet ćete kako je to grupa koja se jednostavno žele dokazati – pojasnio je Fernandes.

Vještina pronalaska potencijala, Fernandesu se pokaza izuzetno korisna prilikom odabira poslovnog partnera uz kojeg je razvio novu mobilnu aplikaciju za kupnju avionskih karata.

- Njegov rad i talent osvojili su me na prvu – kazao je.

No, unatoč svom 'talentu' ovaj uspješni direktor ističe kako pronalazak pravih ljudi nije dovoljno za razvoj uspješnog poslovanja. Prema njemu, svaki dobar lider, mora pronaći način kako te radnike i zadržati.

- Vjernost radnika se teško stječe. S njima morate biti otvoreni i pošteni, ali osim toga morate im omogućiti napredak – pojašnjava Fernandes.

Uspješna poslovna karijera, ovom poduzetniku osigurala je 32. mjesto na listi najbogatijih ljudi, a prema Forbesu, njegovo bogatstvo procijenjeno je na 530 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:19