Program zapošljavanja

'Pronašli smo posao brojnim ženama koje su godinama bile na burzi. Rade za 3000 kuna'

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

30.4.2019. u 17:45

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

30.4.2019. u 17:45

Bjelovar, 290419.
Reportaza iz Bjelovara o gerontodomacicama i iskoristavanju novaca iz EU fondova.
Na fotografiji: Radmila Vorkapic i Zivana Patekar.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Željko Hajdinjak / CROPIX

Radmila Vorkapić i Živana Patekar

Gradska uprava Bjelovara od 2. srpnja prošle godine vrlo uspješno provodi projekt “Kotač promjene” u sklopu programa zapošljavanja žena “Zaželi”, koristeći gotovo deset milijuna kuna bespovratne pomoći iz Europskog socijalnog fonda EU. Kroz ovaj model zapošljavanja Bjelovar je, kako doznajemo od pročelnice Upravnog odjela za kulturu, zdravstvo, socijalnu skrb i opće poslove Jasne Grgić Škaurin, zaposlio 77 djelatnica koje skrbe o 308 starijih, nemoćnih i teško bolesnih osoba s područja grada.

- Program provodimo u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Centrom za socijalnu skrb, Udrugom tjelesnih invalida, Udrugom slijepih, Udrugom za autizam i Društvom oboljelih od multiple skleroze - ističe Jasna Grgić Škaurin. Od udruga i Centra za socijalnu skrb, navodi, gradska je uprava dobila prijedloge osoba za koje su udruge i Centar smatrali da trebaju pomoć i skrb dok je Grad u suradnji s HZZ-om među pristiglim kandidatima načinio odabir nezaposlenih koje smo zaposlili.

Kvalifikacije

- Odabir je obavljen u skladu s ciljanom skupinom nezaposlenih koje smo na ovaj način htjeli zaposliti, a to su nezaposlene žene starije od pedeset godina. U obzir dolaze i mlađe osobe ako su osobe s invaliditetom, žrtve obiteljskog nasilja ili na neki drugi način dolaze iz ugroženih skupina društva - rekla nam je Jasna Grgić Škaurin.

Govoreći o kvalifikacijama koje se traže od kandidatkinja za ovaj posao, voditeljica projekta Željka Majurec navodi da je, osim statusa nezaposlenosti, potrebna srednja stručna sprema bez obzira na usmjerenje.

Minimalac

- Visinu plaće za djelatnice koje smo na ovaj način zaposlili određuje Vlada, koja je odlučila da to bude tzv. minimalac, znači 3000 kuna na koje se ne plaćaju ni porezi ni doprinosi. Valja napomenuti da je od pokretanja ovog programa Vlada dvaput podigla iznos minimalne plaće - kaže Željka Majurec. Osobe koje je bjelovarska gradska uprava primila sa Zavoda za zapošljavanje u ovom su programu zaposlenice Grada Bjelovara na određeno vrijeme, što znači do njegova isteka u srpnju iduće godine.

- Oni nisu službenici i namještenici Grada Bjelovara, nego su u posebnom statusu. Kad je u pitanju daljnje provođenje projekta nakon ljeta iduće godine, o tome u ovome trenutku nemamo informacija, to ne ovisi o gradskoj upravi, ni o djelatnicama, ni o korisnicima njihovih usluga - navodi Željka Majurec.

- S obzirom na broj djelatnica koje je Bjelovar na ovaj način zaposlio i broj korisnika pomoći, možemo reći da se jedna djelatnica brine za četiri osobe. Potrebe sjedišta Bjelovarsko-bilogorske županije još su veće - napominje Jasna Grgić Škaurin.

- Ovoga trenutka imamo stotinjak prijava povrh 308 sadašnjih korisnika pomoći. Ljudi zovu svakodnevno i zanimaju se kako mogu ući u projekt. Najčešće su to djeca starijih i nemoćnih koja se informiraju kako mogu osigurati pomoć za svoje roditelje - navodi pročelnica Grgić Škaurin.

Na bjelovarskom Zavodu za zapošljavanje dovoljno je kandidatkinja za ulazak u radni odnos kroz “Kotač promjene”, pa se odlazak sadašnjih djelatnica u mirovinu ili na bolje radno mjesto može nadomjestiti, kažu u gradskoj upravi, koja je već stekla neka iskustva za ovakav program sudjelujući u zapošljavanju za usluge skrbi starijih i nemoćnih kroz javne radove Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. No, ističe Željka Majurec, javni radovi trajali su šest mjeseci, a “Zaželi” je ipak dvogodišnji program.

Za jednu od djelatnica zaposlenih kroz ovaj program, Živanu Patekar, dvojbe, kako nam je rekla, nema - “Zaželi” je na veliku korist i donedavno nezaposlenih i korisnika usluga, odnosno starijih i nemoćnih.

- Po zanimanju sam upravna referentica, a prije zapošljavanja kroz ovaj program na birou sam bila oko pet godina. S obzirom na to da skrbim za četiri korisnika, rad je organiziran tako da jedan dan po tri i pol sata budem kod dva korisnika, a drugi dan kod druga dva korisnika, također po tri i pol sata - kaže Živana Patekar. Usluge koje se pružaju korisnicima, starijim i nemoćnim osobama, prilagođene su, kaže Živana Patekar, njihovim potrebama.

- Osnova svega je razgovor. Dogovaramo se što je danas ‘na dnevnom redu’, je li to kupnja, plaćanje režija, šetnja, čišćenje, pripreme, primjerice, za Uskrs... U cjelini, riječ je osobama u dobi između 74 i 85 godina, žive sami ili sa supružnicima koji su također teško pokretni i bolesni. Oni su se već navikli na nas, velika smo im potpora i nema nikakvih problema u komunikaciji jer se već gotovo godinu dana znamo. Oni znaju što mogu očekivati od nas, a mi što možemo očekivati od njih. Imamo stalnu telefonsku komunikaciju i možemo se dogovoriti o promjeni plana u sklopu i izvan mojeg radnog vremena - ističe Živana Patekar.

Radmila Vorkapić također se u program uključila nakon što je na burzi provela oko pet godina. Po zanimanju je drvna tehničarka, ali se zapošljavala na radnim mjesta trgovkinje i kuharice.

Sjajno se snašla

- Mogu reći da sam se sjajno snašla na ovom radnom mjestu te sam puno toga naučila i saznala o životu slijepih osoba za koje skrbim. Nisam mogla niti zamisliti kakav je život slijepih. Tim sam ljudima prozor u svijet, njihove oči, i to je za mene jedno veliko iskustvo, posebno kad osjetim njihovu radost što mogu izaći iz tog svog svijeta u trgovinu, kafić, u šetnju - kaže Radmila Vorkapić.

Uključujući povlačenje novca iz europskih fondova za program “Zaželi”, bjelovarska gradska uprava, predvođena gradonačelnikom Darijom Hrebakom (HSLS), priskrbila je tijekom 2017. i 2018. za 16 europskih projekata više od 46 milijuna kuna, od čega iznad 37 milijuna bespovratnih sredstava. Pretprošle godine Bjelovar se uvrstio među četiri najbolja hrvatska grada po povlačenju novca iz fondova EU.