Transferi

Promjena na vrhu: Dragan Pujas u listopadu postaje novi predsjednik uprave Plave lagune

Odluku o opozivu dosadašnjeg i imenovanju novog predsjednik uprave NO donio je na sjednici 29. kolovoza
Dragan Pujas
 Željko Puhovski / CROPIX

Novi predsjednik uprave jedne od najvećih hotelskih kompanija u Hrvatskoj, porečke Plave lagune, od 1. listopada ove godine bit će Dragan Pujas, a dosadašnji predsjednik uprave Neven Staver opozvan je s danom 30. rujna, odluke su Nadzornog odbora o kojima je ta tvrtka izvijestila u petak.

Odluke o opozivu dosadašnjeg i imenovanju novog predsjednik uprave Plave lagune njezin Nadzorni odbor donio je na sjednici 29. kolovoza, kada je održana i redovna glavna skupština te tvrtke, a iz Plave lagune u priopćenju ne navode razloge opoziva Stavera. Dodaju samo da je novi predsjednik uprave Pujas bio dosadašnji član uprave i da mu je mandat na novoj poziciji do zaključno 31. prosinca 2020.

Svoju profesionalnu karijeru Pujas je 2006. godine započeo u Plavoj Laguni, u kojoj je prošao put od pripravnika do člana Uprave. Prije dolaska u Plavu Lagunu diplomirao je na Ekonomskom fakultetu pri Sveučilištu u Rijeci i uz rad završio MBA studij destinacijskog menadžmenta na Sveučilištu Modul u Beču.

U Plavoj Laguni s karijerom je počeo u Sektoru nabave, odakle je prešao u Sektor za operacije, da bi 2015. godine bio imenovan direktorom tog istog sektora. U siječnju 2018. postao je član Uprave Plave Lagune te je kao dugogodišnji ključni član menadžmenta Plave Lagune značajno pridonio njenim odličnim poslovnim rezultatima i u dobroj je poziciji za nastaviti voditi kompaniju.

Nadzorni odbor zahvalio se dugogodišnjem čelniku društva Nevenu Staveru, koji će 30. rujna napustiti kompaniju nakon 25 godina, na uloženim velikim naporima i iznimnom doprinosu kompaniji tijekom dugogodišnjeg rada. Plava laguna višečlanu upravu na čelu sa Staverom dobila je sredinom prosinca 2017., a na dužnost su svi stupili od početka 2018., kada se Plavoj laguni pripojila i umaška hotelska tvrtka Istraturist. To je bila peteročlana uprava Plave lagune, proizašla iz njezina spajanja s Istraturistom, što su tada iz Plave lagune ocijenili povijesnim spajanjem u dugog povijesti poslovanja Plave lagune, koja je sada u većinskom vlasništvu Lukšić grupe.

Nakon tog spajanja, Plava laguna postala je jedna od najvećih turističkih kompanija u Hrvatskoj, koja upravlja s oko 20 hotela, 10 apartmanskih naselja i 9 kampova. Nakon spajanja, krajem 2018. član uprave prestao je biti Ronald Korotaj, koji je do spajanja bio predsjednik uprave Istraturista, a potom je novim članom uprave početkom 2019. imenovan Marco Antonio Buzolic iz Čilea (Antafogasta) s mandatom do kraja 2019.

Za dividendu iz neto dobiti 2018. nešto malo više od 34 kune po dionici

Isti dan kada je Nadzorni odbor odlučio o opozivu i imenovanju predsjednika uprave, 29. kolovoza ove g., održana je i redovna glavna skupština Plave lagune, koja je prihvatila sve predložene odluke, pa tako o i uporabi gotovo 308,4 milijuna kuna neto dobiti ostvarene u 2018. Odlučeno je da će se 89,7 milijuna kuna od te dobiti upotrijebiti za isplatu redovne dividende dioničarima, a 105 tisuća kuna za isplatu povlaštene fiksne dividende dioničarima s povlaštenim dionicama, dok se preostalih 218,5 milijuna kuna od lanjske neto dobiti raspoređuje u zadržanu dobit.

S obzirom na odluke skupštine o isplatama dividendi, po redovnoj dionici iznosit će 34,30 kune, a 34,55 kuna po povlaštenoj dionici (bruto).

Grupa Plava laguna u šest mjeseci s više noćenja i porastom prihoda

Pema podacima iz poslovnog izvješća sa Zagrebačke burze, Grupa Plava laguna, koju čine porečka Plava laguna d.d. (ili matično društvo) te podružnice Istra DMC d.o.o. i Travel d.o.o. i pridruženo društvo Jadranski luksuzni hoteli d.d., u prvih šest mjeseci ove godine zabilježila je ukupno u svim kapacitetima 1,4 milijuna noćenja, što je bilo 3,2 posto više nego lani i na razini njihovog plana.

To je pratio i porast poslovnih prihoda Grupe od 6,1 posto, na 344,6 milijuna kuna, dok su poslovni rashodi od 391,3 milijuna kuna bili veći za 27,4 posto, što su objasnili u izvješću dijelom porastima plaća, kao i porastom drugih troškova poslovanja.

Operativna dobit (EBITDA) uz, kako navode, "prepravljanje za jednokratne stavke i vremenske razlike u prihodima i rashodima rezultirala je pozitivnim kretanjem od 6,3 milijuna kuna u odnosu na prošlogodišnje postignuće", uz dodatak da je Grupa prvom polugodište ove godine iskazala gubitak od 48,6 milijuna kuna, što je za 15,2 milijuna kuna veći gubitak nego u usporedivom lanjskom razdoblju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 07:54