Portet menadžera

Presedan koji vrijedi zabilježiti: Dok drugi režu plaće oni u krizi dijele veliki regres

Podravka je unatoč krizi, dijelom i zbog nje, jer kupovale su se zalihe hrane, prvi ovogodišnji kvartal poslovala bolje od očekivanja
Marin Pucar, predsjednik uprave Podravke
 Neja Markicevic / CROPIX
Što je postigao?

Prvi put kad se našao na ovom mjestu napisali smo kako je Marin Pucar, u vrijeme kad je iz Zvečeva prelazio u Podravku, u kompaniji, ali i u poslovnoj zajednici dočekan sa skepsom, kao partijski kadar. Već tada smo zabilježili i kako se ta prva procjena pokazala pogrešnom. Dionica Podravke tada je porasla više od trideset posto. Sada je ovdje jer je Podravka objavila kako će, unatoč krizi, svojim zaposlenima ove godine isplatiti uvećani regres za godišnje odmore. Dok drugi režu osnovne plaće, to je presedan koji vrijedi zabilježiti.

Zašto je to važno?

Uvijek je važno kada netko dobit podijeli sa zaposlenima. Podravka je unatoč krizi, dijelom i zbog nje, jer kupovale su se zalihe hrane, prvi ovogodišnji kvartal poslovala bolje od očekivanja. Regres u maksimalnom neoporezivom iznosu dobar je pokazatelj međusobnog razumijevanja i uzajamnog poštovanja zaposlenih i uprave kompanije.

Kako posluje?

Dobro, inače ne bi dijelila nagrade. Prihodi od prodaje porasli su u prvom tromjesečju za 211,3 milijuna kuna odnosno 20,8 posto, neto dobit porasla je u odnosu na godinu ranije 13,5 posto, a kompanija je, napisali su prilikom objave rezultata, “u vrlo otežanim i kompleksnim uvjetima poslovanja, posebice tijekom ožujka, iskazala veliku sposobnost brze prilagodbe poslovanja novonastaloj izvanrednoj situaciji te time uspješno odgovorila na brojne izazove”.

Što će učiniti u budućnosti?

Nikada nije bilo teže predviđati, ali pozitivni trendovi nastavili su se i tijekom drugog tromjesečja. Podravka će sigurno osjetiti posljedice pada u turizmu, kao i vjerojatno smanjivanje izvoznih narudžbi, ali nakon strmog pada vrijednosti dionice 12. ožujka, kada je burza reagirala na početak pandemijske, krizne ekonomije, Podravkina dionica oporavlja se u solidnom ritmu. Ukratko: tko je kupio 12. ožujka dionicu za 320 kuna (godinu je započela na 482), do danas je solidno zaradio. Prošli tjedan cijena je dosegla 420 kuna.

Tekst je preuzet iz tiskanog izdanja Globusa

Globus
Naslovnica Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:06