Sve popularnija mjera

Premijerka jedne od najbogatijih država na svijetu predlaže radni tjedan od 24 sata

Finska je već godinama poznata po fleksibilnom radnom vremenu, a novi prijedlog premijerke Sanne Marin samo je nastavak takve politike
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Finska je već godinama poznata po fleksibilnom radnom vremenu, a novi prijedlog premijerke Sanne Marin samo je nastavak takve politike. Predsjednica finske Vlade, kako piše Quartz, predložila je da radni tjedan u cijeloj zemlji traje 24 sata, odnosno četiri dana tijekom kojih se radi šest sati. Marin je sa svoje 34 godine trenutno najmlađa svjetska premijerka, a smatra da bi takvo radno vrijeme omogućilo ljudima da više budu sa svojim obiteljima te ga vidi kao “sljedeći korak u našem radnom vijeku”.

No, ona nije prva političarka s idejom smanjenja radnih sati. Susjedna Švedska prije nekoliko je godina testirala radni dan od šest sati, a britanska Laburistička stranka najavila je da će, u slučaju da bude izabrana (što se nije dogodilo), skratiti radni tjedan na 32 sata. U Francuskoj, pak, standardni radni tjedan traje 35 sati.

Nekoliko je kompanija također počelo eksperimentirati s kraćim radnim vremenom. Perpetual Guardian, mala novozelandska tvrtka, testirala je četverodnevni radni tjedan prije nego što ga je formalno i usvojila u studenom 2018., a isto je učinila i irska ICE grupacija. Ono što su doznali, kako su rekli svjetskim medijima, jest da njihovi zaposlenici ne odlaze na toliko pauza te da puno rjeđe provjeravaju svoje društvene mreže. Dodatno, Microsoft Japan prošlog je ljeta uveo radni tjedan od četiri dana te su priopćili kako su njihovi zaposlenici 40 posto produktivniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:07