Mjere štednje

Poznati proizvođač luksuznih automobila i motora za avione otpušta 9000 radnika

Iz kompanije koja na globalnoj razini zapošljava 52.000 ljudi, pojašnjavaju da će smanjenje radne snage za skoro petinu uglavnom pogoditi njeno odjeljenje civilnog zrakoplovstva
 Josef Kubes / Alamy / Alamy / Profimedia

Poznati britanski proizvođač luksuznih automobila i motora za avione Rolls-Royce objavio je da će zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa otpustiti 9.000 radnika, javljaju strani mediji. Ovaj potez najviše će zahvatiti Veliku Britaniju, gdje će bez posla ostati čak 3.375 radnika.

- Ovo nije kriza naše proizvodnje. Ali, kriza je s kojom se suočavamo i s kojom se moramo suočiti - izjavio je zagonetno Warren East, izvršni direktor Rolls-Roycea.

Iz kompanije koja na globalnoj razini zapošljava 52.000 ljudi, pojašnjavaju da će smanjenje radne snage za skoro petinu uglavnom pogoditi njeno odjeljenje civilnog zrakoplovstva. Uz to, britanski proizvođač luksuznih automobila, sprema se i na veliko rezanje troškova u proizvodnim pogonima i imovini.

- Zahvalni smo britanskoj vladi na pomoći koju su nam pružili su ovom teškom razdoblju. No, mjere štednje i trajni rezovi prijeko su nam potrebni - kazao je East, te dodao kako će proći još nekoliko godina prije nego se avioindustrija vrati na stanje prije pandemije.

Inače, avioindustrija suočena je s najvećom krizom u svojoj povijesti. Stručnjaci procjenjuju da će prihodi od zračnog prometa ove godine biti upola manji u odnosu na 2019., dok jedni od najutjecajnijih avioprijevoznika, uključujući Lufthansu i British Airways, upozoravaju kako se međunarodni zračni promet neće normalizirati ni u idućih nekoliko godina.

Rolls-Royce nije jedini proizvođač koji je najavio velike rezove. Iste poteze spremaju Airbus i Boeing. Za razliku od njih, početkom mjeseca General Electric najavio je kako trajno reducira svoju globalnu proizvodnju za 25 posto, zbog čega će bez posla ostati oko 13.000 djelatnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:45