Odlazak

Osnivači Googlea Page i Brin povlače se iz Alphabeta, mjesto preuzima Sundar Pichai

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

4.12.2019. u 15:32

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

4.12.2019. u 15:32

Google co-founders Larry Page (L) and Sergey Brin laugh during a press conference at Google headquarters in Mountain View, California May 10, 2006. Google faces mounting competition in the Internet search advertising market, but expects such battles to drive up prices and increase revenues across the entire industry. REUTERS/Kimberly White - GM1DSOQUJCAA
Kimberly White / REUTERS

Larry Page i Sergey Brin

Gotovo 20 godina nakon pokretanja internetskog diva, osnivači Googlea, Larry Page i Sergey Brin, povlače se s pozicije izvršnih direktora i predsjednika Uprave Alphabeta, krovne kompanije Googlea.

- Nikada nismo bili osobe koje žele zadržati upravljačke uloge, ako smatramo da za tu poziciju postoji mlađi i sposobniji kandidat koji će kompaniju gurati naprijed. Googleu i Alphabetu više ne trebaju dva CEO-a i predsjednika -  istaknuli su osnivači u svom blogu u kojem navode kako njihova odluka na snagu stupa odmah.

Na čelnim mjestima zamijenit će ih trenutni izvršni direktor Googlea, Sundar Pichai koji je na ovu poziciju stupio 2015. godine. I dok će Pichai od sada obnašati dvije dužnosti, Page i Brin će i dalje ostati aktivni kao suosnivači, dioničari i članovi uprave Alphabeta, stoji u izvještaju kompanije, prenosi CNN.

- Bila nam je čast toliko godina upravljati kompanijom, ali došlo je vrijeme da uđemo u ulogu ‘ponosnih roditelja’, koji će kompaniji davati povremene savjete, a ne dosađivati s dnevnim zahtjevima - napisali su.

Inače, Page i Brin Google su osnovali u rujnu 1998. godine, dok su Alphabet, danas krovnu kompaniju koja osim internetskog diva pod sobom ima još nekoliko startupa poput Winga, pokrenuli u listopadu 2015. godine.