Jens Nygaard Knudsen

Odlazak legendarnog uma: Umro je tvorac popularne žute Lego figurice

Knudsen je u dansku kompaniju došao 1968. godine, a svega deset godina kasnije razvio je žutu minifiguru s pokretnim rukama i nogama
 Instagram

Jens Nygaard Knudsen, tvorac svjetski poznate žute Lego figurice, umro je u 78. godini života.

- Svojom maštom fascinirao je mnoge. Uvijek je bio pun novih ideja – kazao je Knudsenov bivši suradnik, Niels Milan Pedersen.

Knudsen je u dansku kompaniju došao 1968. godine, a svega deset godina kasnije razvio je žutu minifiguru s pokretnim rukama i nogama koja je kako objašnjavaju njegovi suradnici 'unijela život u Lego blokove'. Nakon inovacije koja je zauvijek promijenila smjer razvoja kompanije njegova karijera krenula je uzlaznom putanjom, te je ubrzo postao glavni direktor dizajna. Na toj je funkciji ostao sve do 2000. godine kada je napustio kompaniju. U svom 32-godišnjem radnom vijeku zajedno sa svojim timom kompaniju je zadužio za brojne tematske komplete uz koje su dorasle generacije.

Inače, Lego Grupu, danas najslavniju kompaniju igračaka na svijetu, 1932. godine osnovao je Ole Kirk Christiansen u danskom mjestu Billund. U svojim počecima ovaj gigant bavio se proizvodnjom svakodnevnih potrepština od drva sve do Velike depresije kada je došlo do pada potražnje za njihovim proizvodnima.

U potrazi za novom tržišnom nišom, Christiansen se prebacio na proizvodnju drvenih igračaka. Tek nakon što je počeo raditi igračke, Christiansen je počeo razmišljati o imenu tvrtke. Kombinacijom riječi leg i godt koje prevedeno s danskog označavaju 'igraj se' i 'dobro' došao do imena - Lego, da bi nekoliko godina kasnije saznao da Lego na latinskom znači 'sastavio sam'.

Do 1936. godine kompanija je na tržište pustila čak 42 različite igračke, koje ni onda, kao ni sada nisu bile nimalo jeftine. U 40-ima tvrtka je doživjela brojne promjene. Prvo je tvornicu i skladište progutao plamen, ali odmah nakon obnove 1943. godine broj radnika porastao je na 40 ljudi. Godinu kasnije Christiansen je napokon službeno registrirao tvrtku i nazvao je 'Legetojsfabrikken LEGO Billund A/S', a 1947. Ole Kirk i njegov treći sin, a kasnije i nasljednik Godtfred dobili su probne uzorke plastičnih blokova za sklapanje, što ih je proizvodila tvrtka po imenu Kiddicraft. Postupno, Lego je s drvenih proizvoda prelazio na plastiku, kupuju najveći stroj za injektiranje plastike u Danskoj, što im je omogućilo da počnu masovnu proizvodnju igračaka.

Do kraja desetljeća imali su katalog od oko 200 igračaka, plastičnih i drvenih, ali ni tada nisu bili ni blizu globalnog uspjeha. Naime, prijelomni trenutak dogodio se 1958. godine. Početkom te godine umro je osnivač Ole Kirk, a nekoliko mjeseci kasnije Godtfred je prijavio patent koji će promijeniti sudbinu Lega. Bila je to moderna Lego kockica koja je omogućila čvršće spajanje. Danas, ova kompanije vrijedna 7,5 milijardi dolara zapošljava više do 17.000 ljudi diljem svijeta, a 2018. godine kompanija je uvrštena na Forbesovu listu 100 najvrijednijih svjetskih brendova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:22