Kraj Mirka Tuša

Nekad najbogatiji Slovenac objavio odlazak, otkrio i kome ostavlja svoje poslovno carstvo

Poteškoće s likvidnošću u Tušovom holdingu počele su 2011., a od tada pregovara s bankama
 Aleš Cernivec/DELO/CROPIX

Nekoć najbogatiji Slovenac Mirko Tuš čiji se imetak na vrhuncu razvoja njegovog istoimenog lanca trgovina procjenjivao na 200 milijuna eura, objavio je povlačenje iz biznisa. Na čelu tvrtki koje Tuš kontrolira naslijediti će ga sin Andraž, a slovenski mediji procjenjuju da je povlačenje Tuša starijeg motivirano poslovnim i osobnim problemima.

Poteškoće s likvidnošću u Tušovom poslovnom carstvu, koje je osim trgovine obuhvaćalo i poslove u telekomunikacijama, ugostiteljstvu i industriji zabave, buknule su 2011. kada je pokušan dogovor s poslovnim bankama o reprogramu dugova koji su se procjenjivali na 400 milijuna eura.

Pregovori Tuša i banaka potrajali su nekoliko godina, a dogovor je na koncu uključivao prodaju dijela imovine, restrukturiranje Grupe Tuš te obvezu Mirka Tuša da prepusti kontrolu nad najvažnijim procesima u Grupi novom menadžmentu i vrati dio novca u kompaniju.

Prema dostupnim informacijama, vlasnik Tuš Grupe nije ispunio neke od obveza povrata novca u kompaniju, pa su uslijedile sudski postupci u kojima Mirka Tuša tuži njegova vlastita kompanija. Uz to, slovenske poslovne banke počele su prodavati svoje vlasničke udjelu ili potraživanja u Tuš Grupi inozemnim fondovima.

Unatoč poteškoćama s likvidnošću i prodaji dijela trgovina, Tuš Grupa i dalje se svrstava među najveće trgovačke lance i najveće kompanije u Deželi uopće, s oko 3000 zaposlenih. S druge strane, procjenjuje se da Grupa neće moći iz tekućeg poslovanja u dogledno vrijeme otplatiti dug bankama, te da će banke dio duga ipak morati otpisati.

Kao osobni razlozi povlačenja Mirka Tuša iz biznisa navode se poteškoće s zdravljem nastale zbog teže ozljede kičme u prometnoj nesreći koju je Tuš nedavno doživio. Negda najveći slovenski poduzetnik počeo je razvijati biznis prije 30 godina otvorivši malu trgovinu s suprugom. Takav Tušov početak i kraj podsjeća i na neke primjere iz hrvatske tranzicije, poput Zdravka Peveca i Željka Keruma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:00