Oglas iz snova

Medicinskoj sestri početna plaća 28.000 kn, 54 dana godišnjeg, avionska karta za odmor...

Nude i premije za završetak ugovora u visini jedne plaće, bonus u visini polovine osnovne mjesečne plaće za svaku odrađenu godinu i druge mogućnosti obrazovanja
Arhivska fotografija
 Boris kovačev / CROPIX

Dok se kod nas vode pregovori sindikata i predstavnika Vlade o plaćama zaposlenih u sustavu zdravstva, na tržište rada stižu ponude za zapošljavanje medicinskih sestara u inozemstvu od kojih boli glava.

Najnovija u nizu takvih, za naše standarde nevjerojatnih ponuda, je ona češke posredničke agencije Go Global Consulting s.r.o. koja traži medicinske sestre za opću bolnicu u Saudijskoj Arabiji.

Riječ je o bolnici koja radi s kanadskom akreditacijom, a medicinskim sestrama nude početnu plaću od čak 3.800 eura odnosno 28.000 kn, te čak 54 dana godišnjeg, piše Slobodna Dalmacija.

Kao preduvjet traže stručno medicinsko obrazovanje (minimum SŠ smjer opća sestra), važeću registraciju, minimalno dvije godine prakse i poznavanje engleskog na srednjoj razini komunikacije.

Poslodavac plaća prijevoz s posla i nazad, avionsku kartu na početku i na kraju radnog boravka kao i jednu povratnu avionsku kartu za godišnji odmor (kod ugovora na dvije godine). Također kod ugovora na dvije godine nude i premije za završetak ugovora u visini jedne plaće, bonus u visini polovine osnovne mjesečne plaće za svaku odrađenu godinu i druge mogućnosti obrazovanja. Natječaj je otvoren do 10. rujna.

Istovremeno dok se medicinskim sestrama nude ovakvi poslovi iz snova, naši sindikati s Vladom vode bitku oko povišice od sedam posto.

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara (HSS MS – MT) neprestano upozorava na alarmantan nedostatak medicinskih sestara i tehničara koji zbog loših uvjeta i potplaćenosti odlaze raditi vani, a apelirali su i na Vladu da proglase tu profesiju deficitarnim zanimanjem i povećaju upisne kvote.

Sindikalna čelnica Anica Prašnjak upozorila je da u Hrvatskoj nedostaje 12.000 sestara, a u nekoliko je navrata poručila i kako će nas "progutati tržište Njemačke i Europe, a da nismo poduzeli nikakve korake da se zaustavi nemili trend odlaska u inozemstvo" .

- Nitko se ne obazire na nas i koliko sestara nedostaje. Potplaćene su i odlaze u inozemstvo. Ta činjenica prolazila je pokraj svih Vlada do sada pa i ove. Nitko se ne osvrće na to kakva će biti zdravstvena njega i kakva je budućnost bolesnih građana. Trenutno nedostaje 12 tisuća medicinskih sestara - kaže Prašnjak.

Prosječna medicinska sestra u Hrvatskoj ima početnu plaću od 4,5 tisuća kuna neto, a uz prekovremene sate i dežurstva mjesečna plaća iznosi šest tisuća kuna. U Njemačkoj plaća je oko 2.600 eura neto ili oko 19 tisuća kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 07:42