Nemaju smisla

Koliko bi naplatili pranje svih prozora u gradu? Google odustaje od 'genijalnih' pitanja

Pitanja na razgovorima za posao u jednoj od najuspješnijih svjetskoj kompaniji bila su preteška
Ilustracija, intervju za posao
 Profimedia, Alamy

Ponekad su prakse zapošljavanja čak i onih najuspješnijih kompanija neobične. Pritom mislimo na pitanja s kojima se susrećemo na razgovoru za posao za koja nam se čini da ni ne postoji odgovor na njih, a Google je upravo kompanija s takvim pitanjima na intervjuima. Naime, kompanija je čak i zabranila neka od pitanja koja su bila postavljana na njihovim razgovorima za posao, piše Business Insider, a u nastavku slijede neka od njih.

P: Koliko bi naplatio/la pranje svih prozora u Seattleu?

O: Na ovo se pitanje samo očekivalo na kandidat ne komplicira nego kaže neki nasumični iznos.

P: Trebaš provjeriti ima li tvoj prijatelj Bob tvoj točan broj telefona, ali ga ne možeš direktno pitati nego moraš napisati pitanje na papir i dati ga Eve koja će taj papir dati Bobu. Tada Bob mora napisati odgovor na papir. Što ćeš napisati na papir kako bi se osigurao/la da će Bob dešifrirati tvoju poruku, a da Eve ne može pročitati tvoj broj telefona?

O: Potrebno je tražiti Boba da nazove u neko određeno vrijeme, a ako ne nazove, znači da nema tvoj broj telefona.

P: Svaki muškarac u selu od ukupno sto bračnih parova je prevario svoju suprugu. Svaka žena u selu odmah sazna kada neki drugi muškarac iz sela (znači koji nije njen suprug) prevari svoju suprugu, ali ne zna za svog supruga. U selu postoji zakon koji brani preljub i ako žena može dokazati da joj je njen suprug nevjeran, mora ga ubiti tog istog dana, a žene u selu ne bi nikada prekršile taj zakon. Jednog dana, kraljica posjeti selo i kaže da je bar jedan suprug iz sela bio nevjeran svojoj ženi. Što se događa?

O: Ako vara samo jedan muškarac, koliko je rečeno, njegova žena ne zna za niti jednu osobu da vara, budući da za svog supruga ne zna, a vara samo on. To znači da se mora raditi upravo o njenom suprugu i ubit će ga tog istog dana. Ako postoje dva muškarca koja varaju, njihove žene znaju za jednog od njih i trebat će im jedan dan da shvate i da i njihov suprug njih vara (jer na dan kraljičine objave ni jedan suprug nije ubijen). Konačno, budući da se radi o sto muškaraca, ništa se ne događa 99 dana, nakon čega sve žene shvate da je njihov suprug nevjeran i ubiju ih sve na isti dan.

P: Koliko puta dnevno se kazaljke sata preklapaju?

O: 22 puta. U 12:00, 1:05, 2:11, 3:16, 4:22, 5:27, 6:33, 7:38, 8:44, 9:49, 10:55 (x2)

P: U tri rečenice objasni svom osmogodišnjem nećaku što je baza podataka.

O: Ovim se pitanjem htjela testirati mogućnost kandidata da objasni kompleksne stvari na jednostavan način: “Baza podataka je uređaj koji pamti mnogo stvari o mnogo ljudi. Ljudi ih koriste da se prisjete tih informacija. Idi se igrati.”

P: Kapetan si gusarskog broda, moraš odlučiti kako ćeš podijeliti zlato sa svojom posadom. Ti, naravno, želiš veći udio, a tvoja posada glasa o podjeli. Ako se manje od polovice gusara složi s tobom, umireš. Što ćeš predložiti da dobiješ više od drugih gusara, a i da preživiš?

O: Jednako podijeliš zlato među 51 posto posade, većina će glasati za to, a tebi će ostati 49 posto zlata.

P: Imaš 8 lopti jednake veličine. Sedam teži isto, a jedna malo više. Kako ćeš naći loptu koja je teža u samo dva vaganja?

O: Uzmi šest od osam lopti i stavi tri na svaku stranu vage. Ako teška lopta nije u toj grupi od šest, znaš da je jedna od preostale dvije koje ćeš staviti na vagu i vidjeti koja je teža. Ako je teška lopta u ovih šest, suzio si to na grupu od tri. Od tih tri izaberi bilo koje dvije i stavi ih na vagu. Ako je teška lopta u te dvije, znat ćeš koja je. Ako su obje lopte jednake težine, teška lopta je ona koja je ostala sa strane.

P: Čovjek je zabio svoj auto u hotel i izgubio bogatstvo. Što se dogodilo?

O: Udario je u pločnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 03:01