Portret menadžera

Kako je bivši gazda Liburnije dočekao kraj jedne od najtežih priča kuponske privatizacije

Hanfinim odobrenjem tvrtki Gitone Adriatic da preuzme kompaniju Liburnia Riviera Hoteli Darko Ostoja završio je važno poglavlje u svojoj karijeri
Darko Ostoja
 Tea Cimaš / CROPIX
Što je postigao?

Hanfinim odobrenjem tvrtki Gitone Adriatic da preuzme kompaniju Liburnia Riviera Hoteli Darko Ostoja sigurno je završio jedno važno poglavlje u svojoj karijeri. Do SN Holdingova preuzimanja Liburnije prije devet godina došlo je nakon niza kontroverzija i dugog spora s državom o vlasništvu, na koje su Ostoja i društvo polagali pravo još od vremena kuponske privatizacije. U sklopu priprema za prodaju je SN Holding i razgrađen na nekoliko kompanija, što je bila posljedica poslovnog razlaza dugogodišnjih partnera Darka Ostoje i Ksenije Juhn Bojađijev. Godine 2010. najznačajniji SNH-ovi zahvati u opatijski portfelj bili su rekonstrukcije hotela Kvarner, Ambasador i Palace-Bellevue te gradnja hotela u Ičićima, u što je holding uložio više od 850 milijuna kuna.

Zašto je to važno?

S jedne strane zato što se tvrtka oslobađa tereta vlasnika koji se međusobno nikada nisu previše voljeli, a često ni razumijevali. S druge strane jer ulaskom Gitonea u opatijski, pa i hrvatski hotelski biznis ulazi bogata njemačka obitelj Lürssen iz Bremena koja drži jedno od vodećih svjetskih brodogradilišta za luksuzne jahte. Lürsenima je to prvi veći investicijski iskorak nakon nedavnog uključivanja Beča u popis svojih lokacija. Očekuje se da će novi vlasnici koji su se pokazali spremnima platiti 4761,17 kuna po dionici LRH-a u kompaniju unijeti kapital za novi val investicija.

Kako posluje?

Sve četiri izvedenice SN Holdinga (SNH Alfa, Beta, Gama i SN Pectinatus) zdrave su i profitabilne. Izlazak iz LRH-a mogao bi im pomoći da ulagački portfelj preusmjere prema ulozima s višim i bržim povratom.

Što će učiniti u budućnosti?

Planovi još nisu objavljeni, ali izvjesno je da sva četiri SN-a, kao i nove vlasnike LRH-a čeka novi val ulaganja i značajan poslovni iskorak. SN bi, doduše, sada mogao i novac podijeliti među vlasnicima, ali to je najmanje vjerojatan scenarij.

Tekst je u potpunosti preuzet iz novog broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:27