Tajna uspjeha

Jeff Bezos: 'Ovo je definitivno najpametnija stvar koju smo napravili u Amazonu'

Brojni su razlozi uspona Bezosa i Amazona, ali prema riječima osnivača jedna stvar je bila presudna
Jeff Bezos
 Shannon Stapleton / REUTERS

Amazon je u malo više od 20 godina prešao put od obične online knjižare do internetskog giganta čija je vrijednost u jednom trenutku premašila bilijun dolara, a njegov osnivač Jeff Bezos zbog planetarnog uspjeha kompanije postao je najbogatiji čovjek na svijetu.

Brojni su razlozi uspona Bezosa i Amazona, ali prema riječima osnivača jedna stvar je bila presudna.

Iako većina ljudi pomislila da je riječ o nekim velikim poslovnim odlukama koje su promijenile poslovanje i donijele nove izvore prihoda poput Kindlea ili fokusiranja na cloud, zapravo se radi o nečem jednostavnijem i banalnijem. Ta najpametnija stvar u povijesti Amazona u stvari je promjena načina održavanja sastanaka, piše CNBC.

Do te odluke na sastancima su se koristile klasične prezentacije napravljene u PowerPointu. Direktori koji su bili pristupni na sastancima stalno su požurivali prikazivanje slajdova jer su bili prezaposleni i samo su htjeli odraditi slajdove što brže. Zbog toga su Bezos i ekipa u potpunosti izbacili prezentacije i sada se na njihovim sastancima koriste posebno pripremljeni dokumenti s važnim temama za nadolazeći radni dan.

U sklopu nove metode, prvih pola sata sastanka provodi se u – tišini. Svi sudionici čitaju te dokumente i rade bilješke najvažnijih stvari, a kada ih pročitaju, raspravljaju o sadržaju dokumenta.

No, Bezos nije jedini izvršni direktor koji podupire 'tihe sastanke'. Sličnu metodu primjenjuje i osnivač Twittera i Squarea, Jack Dorsey. Njegovi sastanci, pak, počinju s desetak minuta tišine tijekom kojih svi zaposlenici čitaju planove u Google dokumentima, a svoje komentare zapisuju odmah u sustav. Takav način održavanja sastanaka, prema Dorseyju, omogućuje svim sudionicama sastanka da "budu na istoj stranici", zaposlenici mogu raditi s različitih lokacija i "brže kritički razmišljaju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:13