Umirovljenje

Jack Ma napušta poziciju šefa Alibabe: 'Moja odgovornost je dati priliku mlađima od mene'

Jack Ma, milijarder koji je otvorio vrata za kinesku internetsku trgovinu, danas službeno napušta mjesto Alibabinog izvršnog direktora
Osnivač grupacije Alibaba Jack Ma
 Aly Song / REUTERS

Jack Ma, milijarder koji je otvorio vrata za kinesku internetsku trgovinu, danas službeno napušta mjesto Alibabinog izvršnog direktora.

Nakon što je dva desetljeća gradio Alibabu te ju u konačnici učinio kompanijom vrijednom 460 milijardi dolara, Ma se odlučio u potpunosti posvetiti humanitarnom radu putem svoje zaklade koju je osnovao prije pet godina.

Svoje umirovljenje Jack Ma je najavio prošle godine, kako piše CNN, no i dalje će djelovati unutar grupacije. Naime, Ma s još 35 osoba ima doživotno članstvo u Alibaba Partnerstvu, koje nominira većinu direktora i članova Uprave kompanije, te je zadržao 6,22 posto udjela tvrtke. Njegovu poziciju u Upravi kao i mjesto čelnika Alibabe preuzet će Daniel Zhang.

Jack Ma je inače i član Komunističke stranke, najpoznatiji poduzetnik u državi te, s bogatstvom od gotovo 40 milijardi dolara, i najbogatiji čovjek u Kini. Uz to je i učitelj engleskog jezika i današnji datum, 10. rujna, nije odabrao slučajno kao dan svog umirovljenja. Danas je, naime, Dan učitelja u Kini te 55. rođendan Jacka Maa.

- Učitelji uvijek žele da ih njihovi studenti prestignu i postanu bolji od njih tako da je moja odgovornost, kao i ona kompanije, da mlađim i talentiranijima dam priliku da dođu na upravljačke pozicije – pojasnio je svoju odluku.

Osim za obrazovanje, Ma se zalaže i za prava žena i jednakost među spolovima te je puno novčanih sredstava darovao ženskim udrugama. Kako je kazao, “jednakost među spolovima jedno je od najvažnijih pitanja 21. stoljeća te, ako želite uspjeti u svojoj karijeri, ključno je u kompaniji imati dovoljno žena na upravljačkim pozicijama”. Inače, gotovo polovica osoba na višim upravljačkim pozicijama u Alibabi su žene.

Jack Ma dobio je nagradu kineske vlade kao jedan od sto ljudi koji su značajno doprinijeli kineskoj gospodarskoj transformaciji u proteklih 40 godina.

Ipak, mnogi su povezali njegovu ostavku s rastom ograničenja na internetske kompanije u Kini, no Ma je negirao dolazak ikakvog pritiska iz Pekinga. Uz to, neki su analitičari kazali i kako je milijarder “letio preblizu Suncu” i da odlazi iz Alibabe kako bi zadržao percepciju o svom izuzetnom uspjehu koju je stekao diljem svijeta te su ga stoga i nazvali svojevrsnim Ikarom.

- Želi zadržati svoje naslijeđe i pametno je što odlazi dok je na vrhuncu. Kako bi izbjegao sliku Icarusa bitno je ne samo izbjeći preveliko približavanje Suncu, nego i udarac u stijene. Stoga je i odlučio baviti se humanitarnim radom te pričati o obrazovanju i okolišu, područjima u kojima uvijek ima mnogo prostora za napredak, a i u kojima će Vlada uvijek biti tolerantna te ohrabrujuća – smatra Duncan Clark, autor Maove biografske knjige “Alibaba: Kuća koju je izgradio Jack Ma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:50