Strani radnici

I dok je Hrvatima malo, ovim strancima nije:'Za isti posao u Nepalu bih dobio upola manje'

I dok se čini kako su plaće, ali i radni uvjeti koje nude naši poslodavci Hrvatima sve manje primamljivi, veliki broj stranaca njima je zadovoljan
Staklenik Zarja Grupe
 Bruno Konjević / CROPIX

- U svojoj zemlji bi za isti posao dobio upola manje novaca. Što se u Hrvatskoj plaća 1000 eura tamo bi bilo 500 – pojašnjava Diwakar Bogati, 23-godišnji Nepalac koji u Svetoj Nedelji radi kao berač rajčica.

I dok se čini kako su plaće, ali i radni uvjeti koje nude naši poslodavci Hrvatima sve manje primamljivi, veliki broj stranaca zadovoljan je uvjetima koje oni nude.

Bogatijevo mišljenje dijeli i Ismet Iusufic, građevinski radnik koji se u potrazi za boljom plaćom u Hrvatsku doselio s Kosova.

- Moja plaća ovdje je veća za 500 do 600 eura, a u Hrvatskoj planiram ostati do mirovine – ističe.

Kako navodi dnevnik.hr, unatoč činjenici da se na zavodu trenutno nalazi čak 130 tisuća nezaposlenih, poslodavci i danje ne mogu naći konobare, prodavače, kuhare, čistačice, vozače i bravare koji su trenutno najtraženija zanimanja.

- Problem je taj što se radi o uglavnom ljudima koji su davno ispali s tržišta rada. To su dugotrajno nezaposleni koji nemaju kvalifikacije i uvjete koji su danas potrebni na tržištu rada - objasnila je Amira Ribić iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Upravo iz tog razloga sve češće posežu za stranim radnicima. Samo ove godine poduzetnici će moći zaposliti više od 103 tisuća stranaca.

- Mislim da je najveći problem u tome što Hrvati više ne žele raditi samo za vrijeme ljetne sezone. Oni traže ugovore na duži period koje u većini mjesta ne mogu dobiti – poručuje Irfan Sefulaj, ugostitelj i Brela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:03