Automatizacija

Hoće li nam roboti ukrasti poslove? Najsigurniji su oni koji rade u obrazovanju

AUTOR:

  • Iva Grubiša

OBJAVLJENO:

18.7.2018. u 7:56

AUTOR:

  • Iva Grubiša

OBJAVLJENO:

18.7.2018. u 7:56

An Audi employee checking welding spots on a car body set by robots with a sensor, Audi plant in Ingolstadt, Bavaria, Germany, Europe, Image: 148191895, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER
Profimedia, imageBROKER

Tvornica Audija u Ingolstadtu

Automatizacija poslova neće samo brisati radna mjesta nego bi ih trebala i stvarati, pokazuje nova analiza globalne konzultantske kuće PwC. Prema njezinu istraživanju, tu bi rupu moglo popuniti otvaranje novih radnih mjesta za kojima raste potreba. No, podaci o tome koji su poslovi ugroženi uvelike se razlikuju od zemlje do zemlje.

Najviše novih radnih mjesta, smatraju u PwC-u, moglo bi se otvoriti u uslužnim sektorima poput obrazovanja i zdravstva. Naime, iako je teško odrediti o kojim je točno zanimanjima riječ, prema interpretaciji PwC-ovih analitičara, ove bi usluge imućniji društveni slojevi mogli sve više potraživati.

Kad govorimo o obrazovanju, koje ukupno bilježi najmanju stopu rizika od automatizacije, od oko 10 posto, najveća bi potražnja mogla dolaziti od odrasle i starije populacije koji će tražiti mogućnosti za prekvalifikaciju ili, naprosto, osobno ostvarenje u mirovini. Iako takve usluge mogu biti odrađene online, ljudi će, predviđaju u PwC-u, htjeti uz sebe osobno imati mentore, učitelje i trenere.

Također, s rastom prosječnih prihoda rast će i potražnja za uslugama poput čišćenja i obavljanja kućanskih zadataka, kao i za uslugama osobnih trenera.

Situacija se, očekivano, značajno razlikuje od zemlje do zemlje. Tako će, prema istraživanju, provedenom u 29 zemalja diljem svijeta (ne i u Hrvatskoj), do početka 2030-ih u nekim istočnoazijskim te skandinavskim ekonomijama, poznatima po velikoj zastupljenosti visokoobrazovane populacije, samo dvadesetak posto poslova biti visoko ugroženo. Međutim, istočnoeuropske zemlje znatno su ugroženije, a stopa rizika od automatizacije prelazi 40 posto.

U istraživanje su bili uključeni i neki naši susjedi. Tako, primjerice, podaci o ugroženosti radnih mjesta u pet najvećih sektora za Sloveniju pokazuju da je stopa rizika najveća u proizvodnji i graditeljstvu, u kojima iznosi 57, odnosno 53 posto. Slijede trgovina te zdravstvo i socijalni rad, u kojima je stopa rizika malo iznad 30 posto. Najsigurnije je obrazovanje, u kojem je u riziku od automatizacije 13 posto radnih mjesta.