Od depresije do uspjeha

'Gubitak od najnagrađivanijeg olimpijca u povijesti potaknuo me na poduzetničke vode'

"Da sam uspio ući u tim i otići na Igre, sigurno ne bih pokrenuo vlastiti posao", ispričao je Chris DeJong
Chris DeJong
 YouTube Screenshot

- Bio sam svjestan da je moja natjecateljska plivačka karijera završila i nisam znao što bih dalje, bio sam potpuno izgubljen - prisjetio se Chris DeJong sada već davne 2008. kada je izgubio od najnagrađivanijeg olimpijca svih vremena, Michaela Phelpsa.

DeJong je, naime, od Phelpsa izgubio kvalifikacijsku utrku za ulazak u američki plivački tim za Olimpijske igre u Pekingu i to za svega tri desetinke. Time je, kako je kazao za CNN, njegov olimpijski san došao kraju.

Uslijedila je depresija i potreba za prekvalifikacijom pa je tako propali plivač razmišljao o karijeri nastavnika engleskog ili, pak, odlasku na pravni fakultet, a kako bi uspio spojiti kraj s krajem počeo je davati privatne sate plivanja za djecu između tri i pet godina te je za to iznajmljivao bazene u okolici grada.

No, podučavajući plivanje ponovno je pronašao svoju ljubav prema vodenom sportu te se natjerao zaplivati poduzetničkim vodama. Nakon dvije i pol godine je, kako je rekao, shvatio da ima čak 600 polaznika plivanja te da je konačno počeo i zarađivati. Osmislio je poslovni plan i krenuo u potragu za investitorima kako bi mogao izgraditi vlastiti bazen. Sva sreća pa su većina njegovih polaznika bila djeca imućnih roditelja koji su zajedno prikupili 1,2 milijuna dolara, čime je DeJong kupio zemljište i izgradio bazen za djecu.

YouTube Screenshot
Na slici su redom: Chris DeJong, Aaron Peirsol, Michael Phelps

Budući da je sam osmišljavao bazen, napravljen je posebno za one najmlađe pa se, primjerice, na podovima nalazi materijal koji sprečava padove te djeluje izolacijski i smanjuje buku. Osim na djecu, DeJong je mislio i na roditelje. Oni, pak, imaju svoje klimatizirano gledalište s Wi-Fijem, a škola ima i vlastiti softver koji omogućava roditeljima zapisivanje djece za sate te praćenje napretka djeteta u stvarnom vremenu. Uzimajući sve navedeno u obzir, ne čudi da je u samo tjedan dana nakon otvorenja svog prvog bazena broj polaznika škole skočio sa 600 na 2200.

- Da sam uspio ući u tim i otići na Igre, sigurno ne bih pokrenuo vlastiti posao - ispričao je Chris DeJong koji je do sada prikupio nevjerojatnih 20 milijuna dolara investicija te danas vodi lanac škola za plivanje za djecu. Trenutno ima pet otvorenih škola, a u sljedećih deset godina planira poslovati na čak 400 lokacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:32