Novac.hr

'Goli kuhar' lani izgubio 20 milijuna funti, poslovno carstvo spašavaju njegove knjige

Još u veljači morao je zatvoriti 12 svojih restorana, a 600 radnika ostalo je bez posla
Ilustracija: jedan od restorana Jamiea Olivera
 Profimedia, Alamy

Iza poslovnog carstva najpoznatijeg ''Golog kuhara'' na svijetu teška je godina. Prema novim financijskim izvješćima, Jamie Oliver grupacija lani je izgubila 20 milijuna funti (oko 167 milijuna kuna), piše britanski Independent.

Najlošije stoje u ugostiteljskom dijelu poslovanja, pa je Jamie Oliver još u veljači morao zatvoriti 12 svojih restorana, čime je otprilike 600 njegovih radnika ostalo bez posla.

- Mučili smo se s aktualnim izazovima u restoranskom sektoru - poručili su iz kompanije i dodali kako su probleme imali zbog sve viših cijena najma i rada.

Sam Oliver je nedavno izjavio kako je dio problema u tome što su gosti „krali stvari iz toaleta i ubruse, a osoblje namirnice i boce vina”.

Ipak, čini se da nije sve tako crno. Osim što bi poznatom kuharu na račun mogla sjesti dividenda od šest milijuna funti, za razliku od restoranskog, njegov medijski biznis cvate.

Oliverove kuharice i televizijske emisije prodaju se bolje no ikad. Kuharica „5 sastojaka - brza i jednostavna hrana”, samo u Ujedinjenom Kraljevstvu prodala se u milijun primjeraka, dok se popratna TV serija emitira na kanalima diljem svijeta.

Prihodi kompanije su ovdje narasli na 32 milijuna funti, dok je profit skočio za 45 posto, na osam milijuna funti.

- Uspjeh našeg medijskog biznisa, vođen sjajnim rezultatima kuharice „5 sastojaka - brza i jednostavna hrana” bio je ključan faktor koji nam je omogućio da podržimo restoranski sektor i osiguramo njegov kontinuitet - rekao je Paul Hunt, izvršni direktor Jamie Oliver grupe, inače Oliverov šogor.

Dodao je i da kompanija ima novi menadžment, razrađen plan investiranja koji je podržala HSBC banka te da polako, ali sigurno „napreduju na izazovnom tržištu”, prenosi Independent.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:03