Aldottov nasljednik

Fasimon Sandor sjeda u fotelju šefa Ine i tvrdi: 'Ostvarit ću pune potencijale kompanije'

Riječ je o jednom od najiskusnijih rukovoditelja s kojima MOL, suvlasnik Ine, raspolaže
Sandor Fasimon, u pozadini zgrada Ine
 Tomislav Krišto / Hanza Media / MOL

Sandor Fasimon imenovan je danas novim predsjednikom Uprave Ine, a novu će funkciju početi obnašati 1. srpnja.

Riječ je o jednom od najiskusnijih rukovoditelja s kojima MOL, suvlasnik Ine, raspolaže. U tu je mađarsku kompaniju pristigao još 1998. godine, kada je imenovan na mjesto direktora opskrbe za sirovu naftu i naftne derivate. Godine 2002. dolazi na poziciju glavnog izvršnog direktora Moltrade-Mineralimpexa, a već je godinu nakon imenovan izvršnim direktorom Sektora prirodnog plina. Bio je i glavni izvršni direktor u ruskoj podružnici MOL-a, nakon čega je nastavio karijeru kao viši potpredsjednik Opskrbe i tradinga. Od 2012. godine obnašao je i dužnosti glavnog operativnog direktora MOL-a Mađarska.

Kako je novac.hr već pisao, radi se o vrlo poznatoj osobi u naftaškim krugovima, čovjeku koji predsjedava mađarskom naftaškom udrugom. Između ostalog, upravo je on bio zadužen i za prodaju MOL-ova plinskog veleprodajnog poslovanja E.On grupi, koja se realizirala u svega tri mjeseca. Bio je i glavni pregovarač s mađarskim vlastima, sklopio je niz ugovora, povećao broj istražnih upstream koncesija... Upravo je to ono što je, kako mnogi smatraju, danas potrebno Ini. Budući da je pod njegovim vodstvom Danube rafinerija postala najučinkovitija u Europi, bit će zanimljivo vidjeti njegov pristup rafinerijama u Sisku i Rijeci.

Fasimon još nije istupio u javnost pa nam nisu poznati ni njegovi prioriteti ili prvi potezi koje planira povući s preuzimanjem nove funkcije. Za sada je jedino poznata poruka koju je odaslao krajem travnja, kada je njegov dolazak na čelo Ine i najavljen. Poručio je tada da „u Hrvatsku dolazi s ciljem ostvarenja punog potencijala Ine, nastavka transformacije tvrtke u agilnu i učinkovitu organizaciju i konzekventno tome povećanju njene vrijednosti, kroz profitabilna i učinkovita ulaganja”.

Uz ovu odluku, Nadzorni je odbor Ine danas imenovao i nove članove Uprave Ákosa Székelya i Zsolta Pethőa.

Baš kao Fasimon i Petho se MOL-u pridružio 1998. godine. Od tada je obnašao direktorske dužnosti u više različitih sektora, a od lipnja 2017. godine je viši potpredsjednik Downstream trgovine i optimizacije u MOL Grupi.

Székely je u MOL stigao 2013. godine i to na mjesto glavnog financijskog direktora za ovisna društva radeći u Mađarskoj, Slovačkoj i Francuskoj. Radio je i kao glavni financijski direktor MOL-a Mađarska, a početkom 2016. godine imenovan je glavnim financijskim direktorom u Ini, da bi se krajem 2017. ipak vratio se na svoju prethodnu poziciju u MOL-u Mađarska. Od veljače 2018. je viši potpredsjednik Financijskog planiranja i izvještavanja u MOL Grupi.

Uz navedena imenovanja, Nadzorni odbor Ine prihvatio je ostavke dosadašnjeg predsjednika Uprave Zoltána Áldotta te članova uprave Gábora Horvátha i Pétera Rataticsa koje stupaju na snagu 30. lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 00:06