Radnici u sjeni

Druga strana priče: 'Manjina ima visoke plaće i poznate Googleove povlastice'

“Radna snaga u sjeni” propušta sve benefite rada u Googleu na kojima “obični smrtnici” inače zavide zaposlenicima te kompanije
Ured Googlea u Seattleu
 Profimedia, Zuma Press - News

Kevin Kiprovski nosio je atraktivnu titulu – “suradnik za ekspedicije” – te je imao veoma zabavan posao – mladim je ljudima demonstrirao Googleove proizvode virtualne stvarnosti. U sklopu toga je u svojoj sivoj majici s logom tehnološkog diva posjećivao škole i fakultete te su ga nastavnici nerijetko napadali i ispitivali kako mu nije neugodno uopće se pojaviti tamo kad ima toliko veća primanja od njih. No, sve to bio je samo privid.

Kiprovski je, kako je ispričao za Bloomberg, zapravo obnašao posao trgovačkog putnika, a plaća mu je bila daleko od one prosječnog “Googleovca” budući da tehnički nije ni bio zaposlenik te kompanije. On je, naime, radio za Vaco Nashville LLC, jedne od firmi koja outsourcea radnike za Google. Kiprovskom je prošli mjesec prekipjelo te je dao otkaz i poslao bijesni mail unutar kompanije u kojem kritizira razlike u Googleovoj radnoj snazi.

Više od polovice radnika jedne od najvećih kompanija svijeta su, naime, tek privremeno zaposleni ili su outsourceani. Ta “radna snaga u sjeni” propušta sve benefite rada u Googleu na kojima “obični smrtnici” inače zavide zaposlenicima te kompanije koja je upravo zbog toga poznata kao najpoželjniji poslodavac na svijetu. Kiprovskijeva ostavka samo naglašava problem u kojem se velik dio radnika te tehnološke tvrtke nalazi – djeluju kao Googleovi predstavnici, a zapravo uopće ne rade za kompaniju.

Kevin Kiprovski počeo je "raditi u Googleu” početkom prošle godine, a snovi o radu u toj kompaniji vrlo su mu se brzo rasprsnuli. Bilo je izuzetno puno posla, više od najavljenog, radno vrijeme bilo je sve samo ne fleksibilno, kao što mu je bilo obećano, a odgovornosti su samo rasle, za razliku od plaće.

- Bio sam promaknut četiri puta bez ikakve povišice i bez povlastica – tvrdi.

Tisuće privremenih radnika u Googleu radi “iza scene”, odnosno na marketinškim proizvodima, pregledavajući video snimke na YouTubeu i slično, no Kiprovski je prezentirao kompaniju vanjskom svijetu. Uz to, mnogi privremeni radnici javna su lica kompanije, a uopće nisu tamo zaposleni niti primaju Googleovu plaću. Često su outsourceani kako bi kandidate za pravi posao u tehnološkom gigantu ili one tek zaposlene proveli po kampusu, odveli ih na intervju te im pričali o kompaniji i kako je raditi u njoj. Dodatno, vode i panele pod imenom “Ručak s Googleovcem” na kojima pričaju kako se zaposliti u Googleu.

“Koje su tvoje omiljene povlastice rada u Googleu?”, pitanje je koje im je gotovo svaki put postavljeno tijekom takvih rasprava i tura po kampusu i na koje moraju odgovoriti iako ne znaju kako je to zapravo biti Googleovac. Njima je, naime, zabranjeno iskreno pričati o svom poslu. Preciznije, moraju sakriti činjenicu da nisu pravi zaposlenici kompanije.

A zašto je unatoč svemu navedenom Kiprovski ostao raditi taj posao? Kako je ispričao za Bloomberg, ljudi u kompaniji su mu rekli kako će nakon tog posla dobiti trajan posao u Googleu koji mu je bio, budući da ne može imati djecu, potreban zbog pokrivanja troškova za surogat majku ili posvajanje.

- To je razlog iz kojeg sam tako dugo ostao. Htio sam posao u Googleu kako bi mogao imati obitelj – kazao je.

No, to je palo u vodu kada je Eileen Naughton, šefica Odjela za ljudske resurse u Googleu, u svom odgovoru američkom Senatu na pitanje o trajnom zapošljavanju privremenih radnika kazala kako se to neće dogoditi.

- Privremeni radnik nije put do trajnog zaposlenja u Googleu – napisala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:06