Nagrada

Dodjeljeno priznanje Mirjani Čagalj za izniman doprinos suradnji u Jadransko-jonskoj regij

Mirjana Čagalj u prošlom je mandatu bila predsjednica Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora
Mirjana Čagalj
 HGK

Potpredsjednici HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjani Čagalj u grčkoj Arti dodijeljeno je posebno priznanje za doprinos razvoju Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora i suradnji u jadransko-jonskoj regiji. Priznanje je Mirjani Čagalj uručeno na 11. kongresu poduzetništva žena jadransko-jonskog područja, koji se od 16. do 18. listopada održava u grčkoj Arti, a koji Forum jadransko-jonskih gospodarskih komora organizira u suradnji s HGK - Županijskom komorom Split, Gospodarskom komorom Arta i Sveučilištem Ioannina.

Mirjana Čagalj u prošlom je mandatu bila predsjednica Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora, koji okuplja više od 40 gospodarskih komora iz osam zemalja jadransko-jonske regije ;Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Italije, Slovenije i Srbije, koje predstavljaju oko 1,8 milijuna tvrtki. Za dvogodišnjeg predsjedanja Forumom posebno se angažirala na jačem povezivanju i spajanju Foruma gospodarskih komora s mrežama jadransko-jonskih gradova i sveučilišta kao i povezivanjem jadransko-jonske s dunavskom regijom.

'' Iako su ekonomski pokazatelji ovih zemalja većinom različiti, naš je put do ravnomjerno razvijene, konkurentne i održive regije zajednički, jer u suprotnome gubimo svi. Samo zajedničkim djelovanjem možemo nešto postići na dobrobit svih i to zajedničkim djelovanjem na nivou regije, povezivanjem gospodarskog, javnog i obrazovnog sektora ali i zajednički u suradnji s drugim europskim makro-regijama. Naime, gospodarstvo je preduvjet za razvoj gradova i sveučilišta, bez obrazovanoga kadra pak nema gospodarstva, a i jedno i drugo uvjet su postojanja naših gradova.'', istaknula je Mirjana Čagalj, koja smatra da je kruna njezinog predsjedavanja bila je prije godinu dana u Splitu, kada je održana Prva zajednička konferencija triju civilnih mreža koje djeluju na jadransko-jonskom području – gospodarskih komora, gradova i sveučilišta, koja je okupila više od 400 sudionika.

U osam država jadransko-jonske regije živi 70 milijuna stanovnika. Forum jadransko-jonskih gospodarskih komora, Forum gradova i mreža sveučilišta Uniadrion zajedno okupljaju više od 120 tijela i institucija, te njihovo povezivanje i zajednički rad na područjima definiranima Strategijom EU za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR) predstavlja značajan korak i doprinos ka većem prosperitetu regije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:33