Dobili smjernice

Dioničari upozorili Upravu Končara: 'Nađite akviziciju ili ćete biti meta preuzimanja'

Iduće godine Gordan Kolak trebao bi postati predsjednik Uprave, a Bago otići u Nadzorni odbor
Darinko Bago, predsjednik Uprave Končara EI
 Darko Tomas / CROPIX

Končar-Elektroindustrija d.d. je u ponedjeljak putem priopćenja na Zagrebačkoj burzi obavijestila investicijsku javnost da je, kao što se neslužbeno i najavljivalo, na sjednici Nadzornog odbora održanoj 18. siječnja Darinko Bago imenovan za predsjednika uprave imenovan, a za zamjenika predsjednika uprave i člana uprave Gordan Kolak.

Za članove uprave imenovani su, pak, Miki Huljić, Marina Kralj Miliša, te dr. Miroslav Poljak, a za zamjenika člana uprave Ivan Tomšić.

Novim imenovanjima pristupilo se zbog isteka mandata, s tim da je dosadašnji član Uprave Davor Mladina stekao uvjete za mirovinu nakon 20 godina provedenih u upravi kompanije. U priopćenju se, što je zanimljivo, navodi kako su jednoglasnom odlukom NO-a predsjednik i članovi uprave imenovani do 19. siječnja 2020.

Skupština Končara je nedavno donijela odluku da se uprava imenuje na mandat do pet godina, a ne, kao do tada, na mandat od pet godina, pa se stoga spekuliralo da će ta promjena omogućiti da Darinko Bago ostane predsjednik uprave još godinu dana, do svoje 65. godine. Prema nekim izvorima, Bago bi nakon toga mogao biti član NO-a Končara. Predsjednik uprave bi od iduće godine postao Gordan Kolak, koji je ustvari, nakon Bage, novi kandidat Vlade, odnosno HDZ-a, za to mjesto.

Kolak je vlasnik tvrtke Comitium, neformalni član savjetničkog tima ministra obrane Krstičevića, član Vijeća za domovinsku sigurnost predsjednice te tajnik HDZ-ova Odbora za domovinsku sigurnost. Bio je i izvršni direktor u King ICT-ju, predsjednik uprave kompanije Megatrend te šef uprave DOK-ING-a. Kako se moglo doznati, predstavnici mirovinskih fondova, koji u Končaru imaju blizu 50 posto dionica, pristali su na neformalni prijedlog Vlade (država ima 32 posto dionica Končara) da Vlada predloži predsjednika uprave, dok će ostala četiri člana uprave neovisno imenovati NO.

U kompaniji ističu kako će Grupa Končar u 2018. ostvariti konsolidirane prihode od prodaje od 2,7 milijardi kuna, dok bi se ta brojka u 2019. trebala popeti na 3,1 milijardu kuna. Očekivanja dioničara se, doznajemo, odnose na to da se donekle pojača proces restrukturiranja u kompaniji, u smislu unapređivanja poslovnih procesa, ali i da se zbog dobre likvidnosti tvrtke pokuša pronaći adekvatna akvizicija. Naime, dio dioničara ističe da Končar mora dodatno ojačati tržišnu poziciju, inače bi lako on sam mogao postati meta preuzimanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:04