Kraljica nekretnina

Čudesna priča o najbogatijoj ženi na svijetu koja je sav svoj imetak zaradila sama

AUTOR:

  • Lea Balenović

OBJAVLJENO:

28.2.2019. u 12:55

AUTOR:

  • Lea Balenović

OBJAVLJENO:

28.2.2019. u 12:55

Employees make paper boxes at a factory in Chongqing, China, January 20, 2016. Picture taken January 20, 2016. REUTERS/Sue-Ling Wong - GF10000321005
Sue-Ling Wong / REUTERS

Wu Yujan radila je u tvornici u kineskom Chongqingu

Najbogatija žena na svijetu koja je svoje bogatstvo sama zaradila, a nije ga naslijedila, svoju je karijeru zapravo započela radom u tvornici za 16 dolara mjesečno. Wu Yajun danas je teška 8,3 milijarde dolara, piše Business Insider.

Nakon četiri godine provedene u tvornici, Yajun je odlučila promijeniti svoju inženjersku profesiju i počela za kineske novine pisati o nekretninama. Kada je napokon mogla kupiti svoj prvi stan, susrela se s nizom problema poput nedostatka plina u stanovima, lošeg osvjetljenja ili pak problema s liftom u zgradi. To ju je potaknulo da sa svojim tadašnjim suprugom Caiom Kuom osnuje Longfor Properties, tvrtku koja se bavi prodajom nekretnina.

Prvu rezidencijalnu nekretninu kompanija je prodala 2007. i to za 157 dolara po kvadratu, što je u to vrijeme bilo čak dvostruko više od prosječnog prihoda s kojim je jedno kinesko kućanstvo na mjesečnoj razini raspolagalo. Uz to, Longfor je i jedan od pokretača šoping centara u Kini. Sjedište kompanije je u Hong Kongu, a posluje u 47 gradova diljem zemlje.

Yajun je bila izvršna direktorica Lonfgora šest godina, od 2005. do 2011. kada je odstupila s te pozicije, no ostala je predsjednica Uprave kompanije, a do 2012. bila je najbogatija žena u Kini. Te se godine rastala od svog supruga te je oko 40 posto svojih dionica morala prebaciti na Kuoa, čime je izgubila oko tri milijarde dolara.

Ipak, njeno je bogatstvo nastavilo rasti i danas je prema Bloombergovom indeksu milijardera najbogatija žena na svijetu koja je svoje bogatstvo sama zaradila (eng. self-made billionaire). U prosincu prošle godine odstupila je s čelne pozicije u kompaniji i svojih 44 posto udjela u Longforu prebacila je na svoju kći Cai Xinyi.