Porazni podaci

Čak 40 posto zaposlenika radi prekovremeno, dok njih 60 posto za taj rad ne dobije ni kune

Istraživanje je pokazalo kako gotovo svaki treći radnik nije u mogućnosti iskoristiti godišnji odmor u potpunosti
Ilustracija
 Bogdan Cristel / REUTERS

Čak 40 posto radnika kontinuirano ili povremeno radi prekovremeno, dok 60 posto njih za taj rad nije plaćen, pokazalo je to istraživanje SSSH o radnom vremenu.

Predsjednik SSSH, Mladen Novosel ističe kako je radno vrijeme uz niske plaće jedan od ključnih čimbenika zašto su radnici nezadovoljni svojim radnim mjestom i zašto odlaze iz Hrvatske.

Zato želimo govoriti o tome problemu prema Vladi, poslodavcima i javnosti koja mora konačno shvatiti da je kolektivni ugovor najveća vrijednost svih zemalja u koje naši radnici svakodnevno odlaze - istaknuo je čelnik SSSH.

Novosel dodaje kako je poslodavcima u Hrvatskoj kolektivni ugovor nužno zlo, jer smatraju da je on samo interes radnika, no njime se može na dnevnoj bazi fleksibilno dogovarati radno vrijeme kojim mogu biti zadovoljni i radnici i poslodavci.

- Poslodavci ne mogu nikakvim uvoznim kvotama nadomjestiti nedostatak radne snage, i stoga se izrabljuju domaći radnici do granice izdržljivosti, pa odlaze kako bi sačuvali zdravlje, ili će ovdje raditi bolesni - upozorio je.

Novosel smatra kako skraćivanje radnog vremena mora biti odgovor na moguću novu ekonomsku krizu.

- Treba u skladu s dobrom praksom nekih zemalja ići na skraćivanje radnog vremena - poručio je Novosel, dodavši da će, bude li radnik zadovoljniji radnim vremenom, biti i produktivniji, a to će biti bolje i za njega i za poslodavca.

Kako navodi Glas Slavonije, gotovo svaki treći radnik nije u mogućnosti iskoristiti godišnji odmor u potpunosti. S druge pak strane, 13 posto njih ne može svaki dan koristiti svoje zakonsko pravo na pauzu, dok 43 posto zaposlenika nije sigurno što njihov poslodavac smije učiniti s njihovim pravima koja se tiču radnog vremena i odmora. Nadalje, čak 59 posto njih na mailove i pozive odgovara izvan radnog vremena.

Kada je riječ o radu nedjeljom, čak 28 posto ispitanih radnika za taj rad nije adekvatno plaćen, a svaki treći ispitanik ocijenio je da radno vrijeme negativno utječe na njegovo zdravlje, privatni život, obiteljske obveze i raspoloženje. Da njihov poslodavac poštuje propise o radnom vremenu smatra 70 posto ispitanih.

Voditeljica Odsjeka za upravljanje psihosocijalnim rizicima Službe za medicinu rada HZJZ-a, psihologinja Helena Koren rekla je kako su prekovremeni radni sati te produljeno i nepredvidivo radno vrijeme čimbenici stresa na radnom mjestu koji negativno utječu na psihofizičko zdravlje radnika. Pokazalo se da smanjeno radno vrijeme ima dobrobit na radnika i oporavljanje od negativnih učinaka radnog mjesta, zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:25