Bizarna karijera

Bivši student se bogati na pisanju tuđih eseja i diplomskih: 'Znam da je prevara, ali...'

Sve je počelo dok sam još bio student. Prijatelj me zamolili za pomoć, a zauzvrat me odveo u luksuzni restoran
Ilustracija
 Profimedia, Wavebreak

Ne stignem, zahtijeva previše truda i vremena, tema je komplicirana...trebam pomoć! – svatko od nas bar je jednom za vrijeme školovanja upotrijebio ove riječi, a pogotovo kada smo trebali pisati seminarski rad ili neki esej.

Dok su jedni ipak odlučili 'zagrijali stolicu' i samostalno odraditi zadatak, drugi su pak tražili ponoć prijatelja ili poznanika koji su im takve usluge nerijetko masno naplaćivali i od toga napravili pravi studentski posao. Veća njih ipak je pri završetku fakultetskog obrazovanja s takvim radom prestala. No, jedan bivši student pod imenom Chris svoj studentski posao odlučio je pretvoriti u pravi biznis i tako pokrenuo kompaniju i oko sebe okupio mali tim ljudi.

- Sve je počelo dok sam još bio student. Prijatelj me zamolio za pomoć, a zauzvrat me odveo u luksuzni restoran. Nekoliko dana poslije, došao je s istim zahtjevom, samo sam ovaj put svoju uslugu odlučio i naplatiti. I tako je nastao pravi biznis, pojašnjava Chris.

Nakon završenog fakulteta u Singapuru, 2000. godine osnovao je tvrtku Essay Mill koja se bavi upravo pisanju radova studentima i školarcima. Danas nude nekoliko različitih usluga, od pisanja eseja, seminarskih, završnih i diplomskih radova pa sve do lekture tekstova. Cijena njihovih usluga kreće se od 9.96 dolara do 17.56 dolara po stranici, a prema navodima BBC-a godišnje zarade oko 150.000 dolara. Uz to, broje 42 tisuće zadovoljnih klijenata, do čega je većina studenata na razmjeni, a čak 89 posto njih već su nekoliko puta koristili neku od njihovih usluga.

Iako je ovaj poduzetnik odlučio za javnost ostati anoniman, priznaje da je svjestan činjenice da poslovanje u 'sivoj zoni' i da to što radi nije etično. Unatoč tome, on smatra kako se sa svojom novom neobičnom karijerom smjestio negdje između prevaranta i učitelja. Uz, to dodaje da je svega pet do 10 posto njegovih klijenata bilo uhvaćeno, te im je rad klasificiran kao plagijat.

- Svojim klijentima uvijek napominjem kako moj rad mogu koristiti kao referencu i vodič te da ga nikad ne bi trebali izravno predati profesoru. No, na kraju sve je na njima. Ja ne mogu utjecati na njihove odluke, pojašnjava. Kako navodi, u nekoliko navrata je planirao odustati i zatvoriti poslovanje, ali svaki put kada je to htio napraviti, klijenti bi mu se ponovo javljali i molili ga da nastavi s radom.

Koliko je studentska praksa varanja raširena po svijetu pokazuje i prošlogodišnje istraživanje Swansea fakulteta iz Velike Britanije, prema kojem se čak jedan od sedam studenata iz cijelog svijeta barem jednom okušao u nekom obliku varanja za vrijeme svog obrazovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:59