Sigurni kandidat

Andrija Mikulić će kao čelnik Inspektorata biti odgovoran direktno Vladi i premijeru

Kada preuzme funkciju, morati će napustiti mjesto u Saboru, ali i poziciju šefa Zagrebačke skupštine
 Bruno Konjević / HANZA MEDIA

Predsjednik zagrebačke Skupštine i šef zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić, kako nam je potvrdilo više izvora iz te stranke, sigurni je kandidat za funkciju glavnog državnog inspektora. No, na prelazak na novu funkciju, Mikulić će morati sačekati još neko vrijeme.

- Prijedlog zakona o Središnjem državnom inspektoratu još nije u proceduri. Prethodno se očekuje javna rasprava oko toga, a ako prijedlog bude išao i po hitnom postupku, teško da će sve biti gotovo prije kraja godine. Osim toga, netko na sebe treba preuzeti formiranje samog Inspektorata - rekao je jedan od naših sugovornika iz HDZ-a. Dodaje kako bi Inspektorat trebao biti samostalno tijelo, pa bi Mikulić u tom slučaju bio odgovoran direktno Vladi i premijeru.

- Bilo je ideja da Inspektorat bude pod Ministarstvom gospodarstva što je zagovarala i potpredsjednica Vlade i nadležna ministrica Martina Dalić, ali se od toga odustalo. Ni sam Mikulić nije bio za takvu ideju, vjerujem da u tom slučaju ne bi prihvatio mjesto glavnog državnog inspektora - govori izvor iz HDZ-a. Pojašnjava kako je postojao i prijedlog da sanitarno-veterinarski sustav bude izvan Inspektorata.

- Razgovaralo se i tome, ali neki smatraju da bi se, ako bi taj dio ostao izvan sustava, mogla otvoriti vrata nekim nezakonitostima. Tako da mislim da će na kraju sve biti objedinjeno - kazao je sugovornik upućen u ovu problematiku.

Kada preuzme novu funkciju, Mikulić će morati napustiti mjesto u Saboru, ali i poziciju šefa Zagrebačke skupštine na kojoj bi ga trebao naslijediti Drago Prgomet. No, Mikulić će, govore naši izvori, vjerojatno ostati na čelu zagrebačkog HDZ-a. Naime, neki iz HDZ-a ranije su spominjali kako je jedan od uvjeta Mikulićeva dolaska na čelo Inspektorata bio taj da napusti i mjesto šefa zagrebačkog HDZ-a. Tako su se prije nekoliko mjeseci već spominjali mogući nasljednici za to mjesto i to trojica ministara - Tomislav Ćorić, Goran Marić i Marko Pavić. Upućeniji u HDZ-u, međutim, ističu, kako od te opcije vjerojatno neće biti ništa.

- Mislim da će Mikulić ostati na čelu zagrebačkog HDZ-a. Koliko ga poznam, vjerojatno bi se prije odrekao Inspektorata. Osim toga, dok se procedura završi, ostat će nešto više od godinu dana do unutarstranačkih izbora - kaže jedan zagrebački HDZ-ovac. Izvor iz HDZ-a kaže kako je i Gordan Jandroković, navodno, stava da Mikulić za sada ostane na čelu zagrebačkog HDZ-a.

Komentari poduzetnika

Branko Roglić, vlasnik Orbica

“Neće to donijeti ništa, a ako se tako ne smanje troškovi, onda to ništa ne vrijedi. Bude li manje ljudi radilo kvalitetan posao, onda će to biti dobro za gospodarstvo, u protivnom, neće ništa.”

Davor Karninčić, vlasnik i direktor Trentona

“Rano je da bi se znalo hoće li od jedinstvene inspekcije biti neke koristi. Nama poduzetnicima treba kontakt s inspekcijama i regulatornim tijelima. Naša suradnja je nikakva”.

S. Stapić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:50