Odlazak velikana

Američki tehnološki div ostaje bez jednog od najvećih industrijskih dizajnera današnjice

Ljubav s Applom se, dakle, ipak ne gasi, a ona traje od 1992. godine, kada je počeo tamo raditi APPLE OSTAJE BEZ ČOVJEKA KOJI JE KREIRAO NJIHOVE NAJUSPJEŠNIJE PROIZVODE Sa Steveom Jobesom stvarao je jednu od najmoćnijih kompanija na svijetu, zahvaljujući njemu Apple se proslavio sa svojim dizajnom, a zbog njegova odlaska pala i je cijena dionice
Iphone i Jonathan Ive u krugu
 Regis Duvignau/ Stephen Lam / REUTERS

Zbog jučerašnje najave njegova odlaska pala je vrijednost dionice Applea, a mediji objavljuju dugačke tekstove o industrijskom dizajnu po kojem je postao poznat od iMaca preko iPhona do iPada. Jony Ive, dugogodišnji dizajner Applea, iduće godine osniva svoju privatnu kompaniju, koju je nazvao LoveFrom, a kako je najavio u intervjuu za Financial Times, nastavit će surađivati s američkim tehnološkim divom.

Ljubav s Applom se, dakle, ipak ne gasi, a ona traje od 1992. godine, kada je počeo tamo raditi.

On je svakako ključna figura koja je zaslužna za golemi uspjeh Applea, jedne od najvrjednijih američkih i gobalnih kompanija, odnosno za prekretnicu u razvoju te tehnološke kompanije koju je pokrenuo Steve Jobes. Moglo bi se reći da je uvelike oblikovao i naše navike vezane uz korištenje osobnih računala i pametnih telefona.

- Jony je jedinstvena figura u dizajnerskom svijetu i njegova uloga u Appleovom oživljavanju ne može biti prenaglašena - izjavio je sadašnji izvršni direktor te kompanije Tim Cook. To oživljavanje je krenulo 1997. godine, kada se Jobes vratio u kompaniju.

U međuvremenu je Jony Ive, inače Britanac, zbog svojih zasluga 2012. godine postao Sir, nakon što je iPad postigao golemi uspjeh.

U jednom od intervjua za New York Times Ive je rekao kako je duboko u kulturi Applea osjećaj i razumijevanje za dizajn, razvoj i stvaranje.

- Oblik i materijal i proces: oni su prekrasno isprepleteni i potpuno povezani - rekao je, naglasivši da je to ujedno i dio nasljeđa Stevea Jobsa s kojim je usko surađivao. Neki će reći da su Jobes i Ive smislili posebnu Appleovu dizajnersku filozofiju za mase.

Ugledni američki dnevnik podsjeća da u zadnje vrijeme Apple bilježi pad prodaje iPhonea te je općenito usporen rast prihoda od uređaja po kojima je Apple postao poznat, ali mu rastu prihodi od online usluga, uključujući App Store. Apple Watch je postigao skroman uspjeh, ni blizu popularnosti i hypea koji su svojedobno izazvali iPhone i iMac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:05