Odluka suda

Agencija u Križevcima otpustila radnika zbog javnog nastupa, no moraju ga opet zaposliti

Tomislav Bahunek dobio je otkaz nakon što je u emisiji Nove TV progovorio o opasnim kemikalijama s kojima rade u laboratoriju
Ilustracija
 Profimedia, Sciencephoto RM

Iako je bez dopuštenja doveo novinare u dvorište poslodavca te navodno lažno optužio Hrvatsku poljoprivrednu agenciju (HPA), radnik u laboratoriju za kontrolu kvalitete mlijeka u HPA u Križevcima dobio je nezakonit otkaz te ga Agencija mora vratiti na posao.

Kako piše koprivnički portal Danica.hr, Tomislav Bahunek dobio je otkaz u ožujku 2017. godine nakon što je u emisiji Provjereno Nove TV javno progovorio o opasnim kemikalijama s kojima rade u laboratoriju izrazivši zabrinutost za zdravlje radnika. No, kako su naveli u HPA-u, “otkaz se temelji na činjenici da je radnik izvan radnog vremena, bez znanja i dopuštenja poslodavca, doveo novinare u dvorište poslodavca na adresi Poljana Križevačka te dao izjavu u kojoj je iznio niz neistinitih i lažnih optužbi na račun poslodavca”.

Unatoč tome, sutkinja Općinskog suda u Bjelovaru Gordana Malvić presudila je kako je izvanredan otkaz ugovora o radu nezakonit te zaključila kako radnik svojim istupom nije nanio nikakvu štetu poslodavcu, nego je bio zabrinut za svoje i zdravlje drugih radnika.

Bahunek je, naime, novinarima rekao da se “uzorci mlijeka tretiraju opasnim kemikalijama, a da se potom bacaju u prirodu bez prethodne dekontaminacije”. Da pojasnimo, riječ je o otpadu od 10.000 litara otpadnog mlijeka tjedno, kontaminirano natrijevim azidom. Radnik drži kako su sve njegove tvrdnje iznesene u emisiji ‘Provjereno’ potvrđene i od mjerodavnih inspekcija koje su nedugo nakon njegova istupa stigle u Agenciju te upozorava kako mu je doista kao laborantu u Središnjem laboratoriju za kontrolu kvalitete mlijeka zbog spornih kemikalija prijetila opasnost za zdravlje zbog čega je odbio rad.

- U Sektoru za kontrolu kvalitete poljoprivrednih proizvoda i banke gena koristi se ukupno 178 kemikalija. U emisiji je navedeno da su neke kemikalije izuzetno opasne, a prvenstveno natrijev azid koji se koristi prilikom konzerviranja mliječnih uzoraka - navodi se u presudi.

S druge strane, poslodavac tvrdi kako radnik nije govorio istinu prilikom istupa u televizijskoj emisiji te da nije bio ovlašten dati izjavu novinaru i "takvim je ponašanjem postupio suprotno internom protokolu Agencije".

- Kako je radnik bez znanja i ovlaštenja ravnatelja HPA iznosio neistinite, neprovjerene i uvredljive informacije putem javnih medija, narušivši poslodavcu ugled i čast, time je počinio osobito tešku povredu obveze iz radnog odnosa - navodi iz HPA koja će se žaliti na nepravomoćnu presudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:04