Obljetnica osnivanja HUP-UPLA

Udruga proizvođača lijekova obilježila jubilej: 'Najbolji smo u zemlji'

Od sedam milijardi kuna godišnjeg prihoda proizvođača lijekova, pet milijardi je izvoz
Davor Majetić, Gordana Deranja, Christoph Stoller, Milka Kosanović, Mihael Furjan
 HUP

Ako želi da cijene lijekova u Hrvatskoj ostanu na sadašnjoj razini, država mora nastaviti s poreznim rasterećenjem i nas proizvođača i građana, ocijenio je predsjednik Udruge proizvođača lijekova pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP-UPL) i predsjednik Uprave Plive Mihael Furjan na proslavi deset obljetnice osnivanja te udruge.

- U Hrvatskoj je zbog visokih cijena proizvodnje i malog tržišta troškovno izazovno proizvoditi lijekove. U interesu građana pacijenata svi moramo tražiti dugoročno održiva rješenja, a ne se kratkoročno usredotočiti na najniže cijene – upozorio je Furjan na prigodnom panelu HUP-UPL-e o farmaceutskoj industriji.

Tvrdnju o niskim cijenama domaćih lijekova Furjan je ilustrirao na primjeru azitromicina kojeg Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranja plaća 13 kuna. Trebalo bi, ustvrdio je Furjan, cijene lijekova formirati ne samo na temelju kliničkih ispitivanja i drugih parametara koji se sada primjenjuju, nego i na temelju rezultata o doprinosu svakog lijeka ljudskom zdravlju.

Na panelu je sudjelovao i Cristoph Stoller, viši predsjednik komercijalnog poslovanja Teve u Njemačkoj i Austriji te predsjednik udruge 'Medicines for Europe', najvažnije i najveće europske udruge proizvođača generičnih, biosličnih i lijekova s dodanom vrijednošću.

HUP
Željan Maleš i Mihael Furjan

Stoller je, na tragu Furjanova izlaganja, upozorio kako su cijene lijekova u Europi pod pritiskom uvoza iz zemalja izvan EU, dok su, istaknuo je, cijene proizvodnje lijekova i ispunjavanja zahtjeva regulatora sve više.

- I Europa treba dugoročno održivo rješenje uvjeta proizvodnje lijekova, među ostalim i zato da bi se dio proizvodnje vratio u Europu – ustvrdio je Stoller, predloživši Hrvatskoj da predstojeće predsjedanje EU iskoristi i za iznalaženje dugoročnog rješenja za rast farmaceutske industrije u EU.

Osvrnuvši se na doprinos farmaceutske industrije domaćoj ekonomiji, direktorica HUP-UPL-e Milka Kosanović upozorila je kako tvrtke članice Udruge godišnje ostvare oko sedam milijardi kuna prihoda od čega je, istaknula je, pet milijardi kuna izvoz.

- Tvrtke članice udruge zapošljavaju oko 5000 radnika izravno, te još 10 tisuća radnika u dobavljačima i klasterima. Investirale su oko dvije milijarde kuna u nove tehnologije i napredna postrojenja čime su zapravo predvodnik na polju istraživanja i razvoja u domaćem gospodarstvu - navela je Milka Kosanović.

HUP
Milka Kosanović

Mihael Furjan izrazio je uvjerenje kako farmaceutska industrija predstavlja najbolji dio domaćeg gospodarstva te da je napravila najveći pomak među granama industrije u posljednjih deset godina. Najavio je da će se perjanice industrije lijekova kroz HUP nastaviti zauzimati za administrativno rasterećenje privrede kako bi se ona mogla nositi s izazovima digitalizacije i svega što donosi Industrija 4.0..

Osvrnuvši se na dugove u hrvatskom zdravstvu, Furjan je kazao kako plaćanje bolnica prema veledrogerijama nikada nije bilo gore te da su tu proizvođači lijekova koji se i sami ne bave trgovinom daleko manje na udaru nego veledrogerije.

Predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja najavila je na spomenutome panelu da će HUP u postupku priprema našeg gospodarstva za digitalizaciju otvoriti pitanje izmjena Zakona o radu.

- Kada otvaramo pitanje fleksibilnijeg i modernijeg Zakona o radu nas se često gleda kao na zadnje zločince, umjesto da nas se gleda kao partnere. Svaka država je onoliko jaka, koliko joj je jako gospodarstvo - poručila je Gordana Deranja.

Obilježavajući okruglu obljetnicu, udruga proizvođača lijekova uručila je donaciju od 10000 kuna dekanu Farmaceutsko biokemijskog fakulteta u Zagrebu Željanu Malešu za obnovu dvorana na fakultetu.

- Ova donacija dolazi u vrijeme prve nedjelje Došašća što je prilika da svi razmislimo o ljubavi koju trebamo pružati jedni drugima - kazao je dekan Maleš zahvaljujući se na donaciji Udruzi proizvođača lijekova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 19:14