Smjena na vrhu

Smjena na čelu najbrže rastućih svjetskih ekonomija, Indijce usporila osobna potrošnja

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

1.6.2019. u 10:50

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

1.6.2019. u 10:50

, Image: 132209049, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Wangfujing ulica, Peking

Indija je u prvom tromjesječju ove godine prepustila vrh najbrže rastućih ekonomija svijeta Kini, objavio je ugledni BBC. Prema istome izvoru, indijsko gospodarstvo raslo je u prva tri mjeseca ove godine po stopi od 5,8 posto, dok je Kina u istome razdoblju ostvarila rast od 6,4 posto.

- Pokazatelji indijskog BDP-a za prvi kvartal ove godine najslabiji su u posljednjih 17 kvartala, a prednost Kine pred Indijom dogodila se prvi put u posljednje dvije godine – napominje BBC, povezujući kretanja u indijskoj ekonomiji s politikom premijera Narendre Modija.

Uspon Indije na tron najbrže rastuće svjetske ekonomije, podsjeća BBC, počeo je u prvom premijerskom mandatu Modija, a najnovija objava pokazatelja usporavanja gospodarstva prva je informacija o gospodarskim kretanjima u toj zemlji nakon reizbora Modija za premijera.

- Podaci za prvi kvartal će izvršiti pritisak na vladu premijera Modija i središnju banku da potaknu gospodarstvo kroz fiskalne mjere – ocjenjuje BBC. Kao jednu od očekivanih mjera ugledni britanski portal najavljuje smanjenje kamatnih stopa od strane indijske središnje banke.

Uspoređujući izvore indijskog, s izvorima kineskog gospodarskog rasta, BBC primjećuje kako je u posljednjih 15 godina generator ekonomije Indije bila osobna potrošnja građana koja očito slabi. Usporile su, prema istoj ocjeni, i javne investicije u Indiji, s 10,6 posto u zadnjem kvartalu prošle na 3,6 posto u prvom kvartalu ove godine.

U prilog slabijim trendovima indijske ekonomije u nadolazećem razdoblju BBC navodi izjavu državne tajnice za financije u Modijevoj vladi Subhashe Chandre Garg da će tamošnje gospodarstvo i u drugom kvartalu ove godine dodatno usporiti, ali da će u trećem kvartalu doći do snažnijeg oporavka.

U prilog usporavanju donedavno najbrže rastuće ekonomije svijeta u prvom ovogodišnjem kvartalu navodi se, među ostalim i slabiji rezultat u odnosu na  posljednji kvartal prošle godine kada je rast bio 6,6 posto, i stagniranje stope nezaposlenosti od 6,1 posto, što, dodaje BBC, upućuje na zaključak da se nova radna mjesta u Indiji ne otvaraju potrebnom brzinom. Pritom ugledni portal stavlja zadršku napominjući kako u Indiji donedavno nije bilo dovoljno sveobuhvatne statistike o zaposlenosti.