Slovenci u dealu iz snova

Slovenski startup star osam godina privukao najvećeg distributera nautičke opreme

Slovenski Seascape i novi im suvlasnik francuski Beneteau kriju iznos kupoprodaje

Francuska korporacija Beneteau, najveći distributer nautičke opreme na svijetu s godišnjim prometom od blizu milijardu eura, kupila je 60 posto vlasništva u slovenskom proizvođaču sportskih jedrilica Seascape.

Obje tvrtke potvrdile su transakciju, ne otkrivajući iznos kupoprodaje koja privlači pozornost slovenskih medija ponajviše zbog činjenice da je Seascape prije osam godina počeo praktički ni iz čega, kao startup i ideja dvojice entuzijasta, doguravši do partnerstva s kompanijom kao što je Beneteau.

Spomenuti entuzijasti su Kristian Hajnšek i Andraž Mihelin, koji su svoja jedriličarska iskustva i privrženost tom sportu ugradili u sportsku jedrilicu Seascape čiji je prvi model (Seascape 18 dužine 5,5 metara) porinut 2010.. Odmah je postala sportska jedrilica godine i najprodavanija brodica u Europi, a dosada su ih Hajnšek i Mihelin, razvivši ukupno četiri modela, prodali oko 600.

- Prodaja udjela u Seascapeu omogućiti će nam prodajne i nabavne kanale koje sada nemamo – najavio je po sklopljenom ugovoru s Beneteauom Andraž Mihelin, koji će ostati predsjednik Uprave Seascapea.

Lani je Seascape uprihodio četiri milijuna i 200 tisuća eura, a cijene njezinih jedrilica dosežu i do 75 tisuća eura. Zapošljava dvadesetak radnika za koje Mihelin kaže da su snažno privrženi filozofiji poslovanja tvrtke baziranoj na inovativnosti i pouzdanosti.

Jedrilice za Seascape dizajnira ugledni francuski arhitekt Samuel Manuard koji potpisuje nautički dizajn, dok je industrijski djelo ljubljanske tvrtke Gigodesign. Osim potonje, Seascape u Sloveniji angažira još 500 dobavljača za svoje jedrilice.

Kad je u pitanju potražnja na svjetskom tržištu, u Seascapeu polaze od snažnog rasta potražnje za jedrilicama u posljednjih 25 godina, a računaju na rast narudžbi njihovih jedrilica u Japanu i u Australiji. Cilj Seascapea je, kako prenose slovenski mediji, proizvodnja od sto jedrilica godišnje.

- Preuzimanjem Seascapea osigurati ćemo našu ponudu manjih jedrilica, prikladnih neiskusnim i novim jedriličarima, a ne samo onima s iskustvom – poručio je izvršni direktor Beneteaua Herve Gastinel. Akvizicija u Sloveniji jedna je u nizu Beneteaua posljednjih godina, a neka od poznatijih preuzimanja u prošlosti bila su im kupnja nautičkih brendova Prestige, Monte Carlo Yachts i Scarab.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 18:21